ZAMJENA ULOGA

Kosor predala vlast Milanoviću i napustila Banske dvore

23.12.2011 u 21:35

Bionic
Reading

U Banskim dvorima i službeno je obavljena primopredaja vlasti- Premijerka na odlasku Jadranka Kosor svojem je nasljedniku Zoranu Milanoviću prepustila izvršnu vlast, a ona je otišla u Sabor predvoditi oporbu, čime su i formalno zamijenili uloge

Predsjednica Vlade na odlasku Jadranka Kosor predala je novom premijeru Zoranu Milanoviću dva dokumenta - stanje javnih financija i izvješće o radu Vlade u njezinom mandatu

Poželjevši Milanoviću dobrodošlicu u Banske dvore i čestitajući mu, izrazila je nadu da će voditi Hrvatsku i premijerski posao 'raditi sa žarom kakvim je i ona radila'.

'Tu su izvješća o tome što smo radili. Svako ministarstvo je napisalo izvješće o radu, s postignućima i otvorenim projektima koje pretpostavljamo da će se nastaviti. Najvažnije je stanje javnih financija koje može biti podloga za projekte', rekla je Kosor. Prethodno je, pokazujući novinarima dokumente koje predaje nasljedniku, u šali rekla kako su cjelokupna dokumentacija zbog svoje opsežnosti 'može poslužiti i kao oružje'.

Ustvrdila je, ipak, da nema nikakvih tajni, odnosno da je 'sve javna stvar', na što je Milanović upitao potpisuje li se nešto ili je sve stvar povjerenja. 'Vjerujem da je ovo vjerodostojno, čak i ako nije dobro', rekao je premijer Milanović na što je dobio potvrdan odgovor od svoje prethodnice.

Na odlasku je iz Vladinog užeg kabineta, na čijim je vratima već postavljena pločica s imenom novog premijera, Jadranka Kosor, u čijoj su pratnji bili bivši glasnogovornik Vlade Mladen Pavić te bivša predstojnica njezinoga ureda Martina Banić, odbila mahnuti kamerama, iako su je fotoreporteri to bili zamolili.

Odgovarajući na novinarska pitanja, a prvo se odnosilo na eventualni strah od stanja financija, Milanović je kazao: 'I ovo unutra ne mora biti sjajno, ali to što piše unutra mora biti istina. To je ključno. Stanje nije dobro, ali nije ni tragično.'

'Vrijeme je za zaokret i veću fiskalnu odgovornost u skladu sa zakonom, pa i više od toga', najavio je Milanović, u čijoj su pratnji bili potpredsjednik Vlade Neven Mimica i predstojnik Ureda predsjednika Vlade Milanovića Tomislav Saucha

Nagovijestio je i smanjivanje proračunskih rashoda uz pokušaj zadržavanja ili povećavanja prihoda, te je napomenuo kako ne nužno 'stisnuti se u granice manjeg deficita. 'Pučki rečeno - trošiti ono što imamo', rekao je Milanović.

Zatražio je razumijevanje velikog broja ljudi, ali ne i pokornu sljedbu te izrazio uvjerenje da će to i dobiti te je već za idući tjedan, najvjerojatnije četvrtak, najavio prvu sjednicu hrvatske Vlade. 'Idemo raditi posao i probajmo biti uspješni u njemu', zaključio je premijer Milanović.