NIŠTA PRIJE LIPNJA

Kosor ponovila stav o izborima

10.03.2011 u 20:24

Bionic
Reading

Predsjednica vlade Jadranka Kosor izjavila je danas da je stav vlade da treba najprije završiti pregovore s Europskom unijom i onda postići dogovor oko izbora

Predsjednica vlade Jadranka Kosor izjavila je danas da je stav vlade da treba najprije završiti pregovore s Europskom unijom i onda postići dogovor oko izbora

'Mi nikada nismo govorili da treba čekati referendum i ne znam što. Jer do referenduma ima još dosta, između završetka pregovora i potpisivanja pristupnog ugovora, koji je uvjet da idemo na referendum, treba još puno toga ostvariti,' kazala je premijerka u izjavi novinarima u Banskim dvorima.

Kao primjer pritom je spomenula zakon o sprečavanju sukoba interesa, koji je mjerilo za zatvaranje pregovora, a do potpisivanja ugovora treba ga oživotvoriti i izabrati povjerenstvo, dužnosnici trebaju dati popis svoje imovine, itd.

'Ako to ne napravimo, nećemo potpisati ugovor. Puno teškog posla nas čeka i nakon što završimo pregovore,' rekla je Kosor. 'To Vlada zaista neće moći sama, ako svakodnevno postoji stotinu zapreka koje nam se nameću na tom putu,' upozorila je.

Najavila je da će ponovo pozvati oporbene čelnike na razgovor oko tog temeljnog pitanja - završiti pregovore ili ne - i onda se dogovoriti oko izbora.

O tome je danas razgovarala i s čelnicima HSP-a i HDSSB-a, pri čemu su se, kaže, oko nekih pitanja usuglasili, a oko nekih ne.

'Što se tiče drugih, danas se moglo konstatirati da savez za Europu ne postoji. Ima oporbenih parlamentarnih stranaka koje se zaklinju da žele da Hrvatska uđe u EU, ali da bi se to zaista dogodilo ne čine ništa,' rekla je Kosor napominući kako misli da su nedolaskom na razgovor danas pokazali da stvarno ne žele pomoći vladi, ne žele pomoći da se taj proces ubrza.

Ponovno je izrazila spremnost za razgovor, jer Vlada i dalje smatra da je konačni i strateški cilj Hrvatske završiti pregovore do kraja lipnja, ako je moguće.

'I nakon toga smo apsolutno spremni naznačiti datum izbora,' naglasila je.

Premijerka vjeruje da će se razgovori ipak nastaviti i postići dogovor te ponavlja da Vlada želi konačni odgovor jesu li oporbene stranke, one koje su bile u savezu za Europu, za to da se završe pregovori ili nisu.

Ponovila je i da pregovori, njihov završetak i zatvaranje preostalih poglavlja znače i teške reforme i odluke koje netko mora donijeti.

'U slučaju da se izbori, kao što neke od tih stranaka traže, raspišu odmah, Vlada bi postala tehnička vlada i mi te pregovore ne bi mogli završiti,' upozorila je Kosor i kao primjer navela da se ne bi moglo zatvoriti poglavlje vezano za financije. To su činjenice oko kojih i SDP i ostale stranke moraju jasno, javno reći svoja stajališta, kategorična je premijerka Kosor.

Imamo dobru šansu i oko poglavlja 8 (tržišno natjecanje - brodogradilišta...) i 23 (pravosuđe i temeljna prava), ali recimo poglavlje 33 (financijske i proračunske odredbe) apsolutno ne bi mogli zatvoriti ako bismo sad išli na izbore, ocijenila je.

U vezi s predstojećim razgovorima s predsjednikom Republike, rekla je kako vjeruje da oni nisu zamišljeni kao neka medijacija između zakonodavne i izvršne vlasti jer dolaze parlamentarne stranke, a Predsjednik prema Ustavu niti itko od nas ima takve ovlasti da koordinira odnose između Vlade i parlamenta.

'Ali ćemo tamo ići kao predstavnici Vlade, nekoliko ministara i glavni pregovarač, kako bi Predsjednika informirali o trenutačnom stanju pregovora, gospodarstva i poglavito oko poglavlja 8. Isto tako i o drugim odlukama koje su pred Vladom ovih dana, odlukama vezanim i za pregovore, ali i odluke koje se u javnosti percipiraju kao reformske, primjerice, vezano za obveze prema Svjetskoj banci. Moramo donijeti, vrlo brzo, pretpostavljam opet bez podrške oporbe, kao i do sada, novi zakon o socijalnoj skrbi koji unosi niz novosti. To je naša obveza kao odgovorne vlade. Mi svakodnevno donosimo odluke i one su reformske. Ponavljam, sam završetak pregovora znači provedbu niza reformi, kako god to netko ne želio priznati,' kazala je Kosor.

Izrazila je uvjerenost da će i nakon tih razgovora Predsjednik što se tiče Vlade, imati potpuniju sliku kakvo je zaista stanje u državi i u pregovorima, gdje smo, kazala je, zaista na jako dobrom putu.

'Ovo su dani kad treba odlučiti što ćemo,' poručila je Kosor.

Upitana kada će doći u Sabor, odgovorila je da oporba priziva izvanredno stanje i traži veliku raspravu u parlamentu, a s druge strane govori da su prosvjedi demokratska vrijednost i stečevina. Prema tome, neka se odluče. Mislim da bi svakako pred parlament (trebalo doći) uvijek, ali oko ozbiljne rasprave, i to ćemo i potaknuti: završiti pregovore ili ne, je li Hrvatska spremna za ulazak u EU ili ne.

Referendum naravno kad dođe, kazala je Kosor.

Složila se s predsjednikom države da treba osigurati stabilnost i mir kako bi se završili pregovori, ali i posao oko gospodarskog oporavka.

'Predsjednik i ja se slažemo, zapravo govorimo isto, samo se katkada naše riječi drugačije percipiraju u javnosti,' ustvrdila je predsjednica vlade Jadranka Kosor.