UOČI ODLUKE O HRVATSKOJ

Kosor po podršku otputovala u Strasbourg

15.02.2011 u 13:20

Bionic
Reading

Hrvatska će premijerka Jadranka Kosor u utorak u Europskome parlamentu u Strasbourgu dodatno objasniti reforme koje je Hrvatska napravila i zbog kojih drži da je 'apsolutno spremna' završiti pregovore s Europskom unijom do kraja lipnja

'Sastat ću se sa svima koji predstavljaju političke opcije zastupljene u Europskom parlamentu. Održat ću i govor i odgovarati na pitanja pred zastupnicima u klubu Europske pučke stranke', rekla je premijerka Jadranka Kosor uoči puta u Strasbourg gdje je u srijedu rasprava o rezoluciji o napretku Hrvatske.

Kosor drži da je 'sazrela ideja i želja svih nas, a Europsku komisiju doživljavam kao partnera, da Hrvatska do kraja lipnja završi pregovore. To će biti glavna tema naših razgovora, s naznakom da mi nastavljamo svoj posao koji nije završen sa završetkom pregovora', rekla je hrvatska premijerka koja kaže kako su datum završetka pristupnih pregovora spominjali na hrvatskoj strani, ali i 'kolege iz Europske komisije', a i mađarski premijer. 'To nam je zajednički cilj. Jasno, mnogo toga ovisi o nama, ali i o potpori koju ćemo imati. Vjerujem da je ona snažna jer smo puno toga napravili', dodala je.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda izjavio je u četvrtak kako je potrebno zadržati dovoljno snažan pritisak na Hrvatsku da završi preostali posao u pristupnim pregovorima kako bi u EU mogla ući bez verifikacijskog mehanizma i da je neproduktivno slati joj signale da je posao već gotov što je, po Swobodi, učinio mađarski premijer Viktor Orban. Mađarski premijer, čija zemlja u prvoj polovici 2011. predsjeda EU-om, izjavio je prošloga tjedna u Zagrebu nakon razgovora s premijerkom Jadrankom Kosor da će Hrvatska u travnju dobiti datum završetka pristupnih pregovora s EU-om.

'Želim dodatno objasniti sve što je Hrvatska napravila, mislim da smo napravili iznimno puno i ponosni smo na posao koji smo odradili. Zbog reforme i zbog poslova koje smo obavili u prošloj godini, vjerujemo da smo apsolutno spremni', rekla je Kosor i najavila da će Vlada 'nastaviti s jednakom žestinom' i provoditi nove zakone.

Kosor je najavila i sastanak sa Štefanom Fueleom, povjerenikom za proširenje. Swoboda je u četvrtak rekao da je u srijedu razgovarao s Fueleom, koji je 'vrlo nezadovoljan' (Orbanovim) najavama.

'Znamo da čelnici vlada vole biti glavni, ali prvo Komisija mora reći svoje mišljenje. Hrvatska na dan ulaska u EU mora biti bolja nego što su to sada Bugarska i Rumunjska. Mora se odraditi borba protiv korupcije. Mi smo pozitivni prema Hrvatskoj, ali je apsolutno potrebno zadržati dovoljno jak pritisak na Hrvatsku', rekao je.

Premijerka Kosor najavila je da će u Strasbourgu govoriti o reformi pravosuđa i 'poslovima koje smo obavili u borbi protiv korupcije, kriminala i u reformi pravosuđa općenito, ali i na smanjivanju broja predmeta sudova kao i o odabiru Državnog sudbenog vijeća i Državnog odvjetničkog vijeća, na temelju izmjena ustava kojima smo dodatno ojačali njihovu potpunu samostalnost'.

'Vjerujem da će biti prepoznati i napori i rezultati u pregovorima, ne zbog pregovora samih, nego zato da bolje živimo, da imamo jednu novu perspektivu', kazala je hrvatska premijerka dodajući da očekuje potporu svih stranaka u Europskome parlamentu, ali i Saboru.