ŽESTOK SUKOB OKO ŠVICARACA

Kosor otvoreno zaprijetila bankama!

03.08.2011 u 17:09

Bionic
Reading

Vlada je nakon današnjih razgovora s predstavnicima banaka oko problema stambenih kredita u švicarskim francima postavila ultimatum bankama, odnosno minimum koji će sve banke morati prihvatiti: sve banke moraju spustiti kamate na razinu koja će rate kredita građana spustiti na početni iznos. Neke su banke već na to pristale, a one koje se budu protivile nosit će se s 'Vladinim mehanizmima'

'Naš je cilj kroz mjere banaka i tečaj kamatne stope približiti iznos rate onom trenutku kada se kredit uzeo', rekla je Jadranka Kosor na posljednjoj točki današnje sjednice Vlade i objašnjenjem da neće odustati od tog zahtjeva bankama otvoreno najavila rat.

'Ako neke banke neće pristati na to, imamo za njih druge instrumente koje smo pripremili. Tražimo da se rata fiksira u kunama po tečaju 5,8 kuna ili manje. Razliku anuiteta po plaćanju po fiksnom tečaju banka će evidentirati kao odgođeno beskamatno potraživanje do 10 godina u kojem razdoblju je moguće očekivati promjene tečaja', objasnila je Kosor.

'Vlada intenzivno razmatra ovaj problem i svjesni smo bezizlazne situacije zbog tečaja švicarskog franka na kojeg mi ne možemo utjecati. To dolazi izvan naših granica, a utječe na svakidašnji život građana i svakako da smo osjetljivi', kaže Kosor te najavljuje i izmjenu zakona kako bi kamate koje danas ne smiju biti manje od četiri posto još više mogli smanjiti.

Premda im postavlja jasan ultimatum, Kosor kaže da su razgovori s bankarima bili dobri: 'Svi poslovi koje moramo obaviti s bankama će se uskladiti sljedećih dana, potpisat ćemo novi dokument, memorandum ili kako ćemo ga god zvati, a to će se odnositi na ratu i banke će same pozivati klijente da se dogovore oko svega.'

'Ovaj zahtjev Vlade prema bankama je minimum i ispod toga Vlada neće ići! Ovih dana ćemo to potpisati... Mnogi će predložiti samo još povoljnije uvjete', uvjerena je Kosor.

Rekla je i kako će Vlada pozvati Hrvatsku javnobilježničku komoru i Hrvatsku narodnu banku da sudjeluju u procesu: 'Bez obzira na neovisnost institucija, svi smo ovisni o interesima građana u Hrvatskoj. A ovo nisu građani svojom krivnjom učinili, nego su krive okolnosti.'

Kosor kaže i da banke dobro posluju i da nemaju posljedica krize te da je sada trenutak da se teret ravnomjerno rasporedi.

Ministrica financija Martina Dalić objasnila je da se Vlada u ovom slučaju ima pravo miješati jer se situacija oko švicaraca može doživjeti i kao 'elementarna nepogoda'.

'Želim reći da je dio banaka koje su odobravale kredite u švicarcima odlučio da će prihvatiti ovaj prijedlog. No upozoravam da će ova odluka bez obzira na reakcije banaka biti provedena u djelo i da neće ostati na razini zahtjeva Vlade kao što je to bilo nekada u drugim slučajevima', kaže Dalić i naglašava da Vlada ovime ne zadire u mehanizme tržišta.

Rekla je da su bankari, na pitanje zašto su odobravali kredite u švicarskim francima, odgovarali da je to bio element njihove konkurentske borbe. 'Banke sada moraju ponovno po istoj logici odgovoriti i stoga smo ih na to podsjetili', kaže Dalić.