SDSS U DVIJE KOALICIJE

Kosor odan Jadranki, Pupovac uz Milanovića

20.01.2010 u 16:08

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-s Zoran Milanović danas je u jednom zagrebačkom restoranu okupio čelnike oporbenih HNS-a, IDS-a i HSU-a te vladajućeg SDSS-a, s kojima je razgovarao o gospodarskom stanju u državi i promjenama Ustava, o čemu će se sutra razgovarati i u Banskim dvorima, te im je zahvalio na njihovoj potpori Ivi Josipoviću u drugom krugu predsjedničkih izbora

Milanović je izjavio da je povod sastanku bila zahvala spomenutim strankama na potpori izabranom predsjedniku države Josipoviću, ali i da se razgovaralo o aktualnoj gospodarskoj situaciji te o promjenama Ustava, uoči sutrašnjeg sastanka svih čelnika parlamentarnih stranaka s premijerkom Jadrankom Kosor u vladi.

Potvrdio je da je na ručak pozvao i predsjednika HSLS-a Darinka Kosora, ali da se on, kao čelnik stranke koja je član vladajuće koalicije, nije odazvao. Upitan kako komentira to da se sastanku odazvao potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, odgovorio je da iz toga ne bi izvlačio neke posebne zaključke.

Na upit znači li današnji sastanak proširenje tzv. kastavske skupine (SDP, HNS i IDS), Milanović je odgovorio da su sve na ručak pozvane osobe ozbiljni političari koji su se susreli kako bi razgovarali o stanju u državi. Potvrdio je da bi se sutra, nakon sastanka o ustavnim promjenama, trebao susresti s premijerkom Kosor.

Pupovac je novinarima rekao da su svi sudionici sastanka danas konstatirali kako su, što se potpore kandidatu za predsjednika države tiče, imali dobar izbor, te da su razgovarali o ustavnim promjenama, odnosno o dijelu koji još nije usuglašen između vladajućih i oporbe - dvostruko pravo glasa za nacionalne manjine te referendum o ulasku Hrvatske u EU.


Upitan očekuje li da će mu premijerka Kosor zamjeriti što o ustavnim promjenama razgovara na ručku su oporbenim stranaka, odgovorio je: 'Zašto bi mi zamjerila, pa i ona će se na tu temu sutra sastati s njima'. 'Dosta je bilo prijekih riječi i vrijeme je da se počne razgovarati u skladu s ozbiljnosti situacije u državi', rekao je Pupovac.

Napomenuo je da je član radne skupine za promjene Ustava, te da ima mandat osigurati što širu potporu, posebno oko biračkog prava manjina, istaknuvši da su ustavne promjene i rješavanje gospodarske krize od općeg interesa.

Novinarima se, prvi put nakon što je prouzročio prometnu nesreću u Mađarskoj u kojoj je poginula jedna osoba, obratio i čelnik HNS-a Radimir Čačić, koji je na upit kako se osjeća odgovorio: 'Ne dobro, što je i razumljivo'. Dodao je se u Mađarskoj vodi postupak koji je propisan, te da će o svemu biti obavješteni i on i hrvatska javnost, zahvalivši novinarima na korektnom izvještavanju. Ručku su nazočili i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja, te potpredsjednik IDS-a Damir Kajin.