SMJENA U SABORU

Kosor od danas samo saborska zastupnica i obična članica HDZ-a?

15.06.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Nakon što je u utorak Predsjedništvo HDZ-a odlučilo smijeniti Jadranku Kosor i Vladimira Šeksa s mjesta potpredsjednika Sabora, a isto je u srijedu ujutro potvrdio i Klub zastupnika HDZ-a, očekuje se da bi konačnu odluku saborski zastupnici mogli donijeti danas oko podneva, iako se ta točka još uvijek ne nalazi na dnevnom redu. Imenovanja čelnih ljudi u Saboru inače prolaze bez velike rasprave, no gotovo je sigurno da će o svojoj smjeni nešto imati za reći barem Jadranka Kosor

Da će progovoriti o svojoj smjeni, novinarima je u srijedu potvrdila sama KosorPretpostavlja se da će u svom obraćanju zastupnicima ponajviše govoriti o svojoj ulozi u vođenju stranke nakon odlaska Ive Sanadera i suočavanja sa silnim optužbama za korupciju, ali i o svom doprinosu završetku pregovora s Europskom unijom. Upravo su to stvari koje je prethodnih dana navodila kao argument za ostanak na potpredsjedničkom mjestu u Saboru.

'Potpredsjednici parlamenta su na neki način doajeni, a ja mislim da spadam među doajene s obzirom na sve mandate koje sam odradila u Saboru i izvršnoj vlasti. Bila sam predsjednica Vlade i stranke i mislim da sam pošteno i časno radila svoj posao u najtežim uvjetima za HDZ. Nosila sam teret otvaranja prostora za borbu protiv korupcije i teret svih optužnica, prošla sam i Facebook prosvjede, presudu generalima u Haagu, arbitražni sporazum', kazala je Kosor novinarima u srijedu. Slične riječi Kosor ponavlja gotovo mjesec dana, no pojedinci u stranci smatraju da si takvim nastupom samo pogoršava položaj u HDZ-u.

U svojim izjavama zadnjih dana često je spominjala i kako je u situacijama sličnim njenoj reagirao SDP i pritom podsjetila da su i Željka Antunović i Josip Leko ostali potpredsjednici Sabora nakon unutarstranačkih izbora. Iako je to protumačeno da Kosor na taj način traži i svojevrsnu zaštitu od SDP-a, u toj stranci na to ni ne pomišljaju. Naime, SDP-ovcima, poručeno nam je iz te stranke, 'ne pada na pamet spašavati Kosor', za čiju su smjenu potrebni i njihovi glasovi, pa se pretpostavlja da neće ni sudjelovati u raspravi.

Sudjelovati u raspravi, doznajemo, načelno ne misle ni HDZ-ovci, no nije isključeno da će Kosor izazvati poneku repliku drugih oporbenih stranaka. Ipak, stav je većine i vladajućih i oporbenih stranaka da se u HDZ-ove unutarstranačke stvari ne treba miješati, te će se i u glasovanju vjerojatno prikloniti HDZ-ovom rješenju.


Smjenom Kosor gubi i ured potpredsjednice Sabora, što ju je, sudeći po posljednjim izjavama, podosta zabrinulo. 'Moći ćemo se viđati, bit ću u kafiću puno više nego dosada, jer će mi to biti ured pa ću vjerojatno biti više u kontaktu s vama medijima', požalila se novinarima prije nekoliko dana.

No Kosor je valjda pritom zaboravila da svaki zastupnik ima pravo na radni prostor u Demetrovoj ulici gdje se nalazi druga zgrada sa saborskim uredima, ali i na tanašnu mogućnost je HDZ postavi na čelo kakvog saborskog odbora, koji imaju svoje posebne urede u zgradi Sabora.

Osim toga, Kosor će, kao i Šeks, doznajemo u HDZ-u, i dalje imati pravo na stranačkog vozača, s obzirom da će takve saborske privilegije izgubiti kad postanu obični zastupnici.