KRAJ PREGOVORA

Kosor objavila hrvatska pregovaračka stajališta

01.07.2011 u 12:57

Bionic
Reading

Vlada je objavila pregovaračke dokumente s Europskom unijom što možete sami provjeriti na web stranicama Vlade i Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, a o izborima će se razgovarati sljedeći tjedan

O izborima - opet neki drugi put

O izborima će se razgovarati sljedeći tjedan, najavila je po tko zna koji put Kosor , nimalo oduševljena novinarskim pitanjem koje je doživjela kao iskaz nezainteresiranosti za dovršetak pregovora.

Konkretan datum izbora, dakle, ni ovaj put Kosor nije htjela reći premda je nekoliko puta najavila da će kad pregovori budu gotovi, biti obznanjen i datum izbora. Kao objašnjenje Kosor se opet upustila u 'zanimljivo tumačenje' kazavši kako je govorila da će se datum izbora znati kad pregovori budu gotovi jer se spominjao 24. lipnja kao kraj pregovora, međutim, oni su završeni 30. lipnja', ali ona će održati svoje obećanje pa će s partnerima o izborima razgovarati sljedeći tjedan'.

'Žao mi je ako vas ovo ne zanima, sve što je dosada napravljeno, nešto u što su tisuće i tisuće ljudi ugradile znanje, ponos i ljubav prema Hrvatskoj. Idući tjedan ćemo se naći i razgovarati o datumu izbora i razgovarati o tome što je najbolje za Hrvatsku', zaključila je zasad tu temu Kosor.

Riječ je o Pregovaračkim stajalištima i Dodacima na Pregovaračka stajališta Republike Hrvatske za pojedina poglavlja pregovora te o Izvješćima o ispunjavanju obveza iz pojedinih poglavlja pregovora, kazala je premijerka Jadranka Kosor, pritiskom čijega je prsta na kompjuteru upriličena svečana objava pregovaračkih dokumenata s konferencije za novinare u Banskim dvorima. I to dan nakon što su u Bruxellesu zatvorena posljednja četiri poglavlja i formalno završeni pristupni pregovori Hrvatske s EU.

Građanima, kao i svima koji su sudjelovali i dali svoj doprinos tom procesu, Kosor je još jednom čestitala, ponovivši po tko zna koji put kako je težak posao obavila njezina vlada te da će predano raditi i dalje. 'Prvi smo imali mjerila i za otvaranje i za zatvaranje pregovora, službeno 180, a stvarno više od 400 i Hrvatska je prva je koja je pregovarala u 35 poglavlja, jedina koja je dosad imala pregovaračko poglavlje 23 - Pravosuđe i ljudska prava, te je nakon Grčke', koja je, kako tvrdi Kosor, 'u Uniju ušla 1981. godine', 'prva zemlja koja u članstvo ulazi sama'. 'Ispregovarali smo, između ostalog, 68 prijelaznih razdoblja i šest izuzeća', kazala je Kosor, ali u detalje nije ulazila.

Od početka prošle godine intenzivno se radi na pripremi pristupnog ugovora, čije se potpisivanje očekuje do kraja godine, kazala je Kosor i potom opet krenula u svoje litanije o teškom poslu – obavljenom i onom koji je pred Hrvatskom, pri čemu je istaknula kako se nada da će se nastaviti beskompromisna borba protiv korupcije i kriminala u kojoj se nitko od predstavnika vlasti ne smije ničime zastrašiti.

'Vjerujem da će građani u velikom broju izaći na referendum i da će s ponosom zaokružiti 'da' za ulazak u Europsku uniju', naglasila je Kosor pa se zahvalila i onima, kako je rekla, 'koji nisu vjerovali u uspjeh pregovora i koji su htjeli  srušiti Vladu i obustaviti pregovore, jer su bili dodatni motiv i poticaj da Hrvatska pokaže da može i da je respektabilna država'.

Na konferenciji za novinare Kosor je također predstavila i vizualni identitet kampanje za promicanje EU-a pod nazivom 'Tu pripadamo'.

Kosor nije mogla izbjeći ni spominjanje Ive Sanadera, koji je napustio Vladu prije točno dvije godine. Upitana bi li Vlada bila na istom mjestu da joj je na čelu ostao Sanader, Kosor je istaknula je sada nema smisla o tome govoriti.

'Najvažnije je da mnoge stvari nisu iste kao prije dvije godine. Prije dvije godine formirana je nova Vlada, preuzela sam odgovornost za državu, u teškim vremenima i sa teretom blokiranih pregovora. Ono što je uslijedilo je bio težak i mukotrpan rad s puno prepreka', nije propustila još jednom požaliti se na svoje nedaće Kosor, koju je Sanader prilikom napuštanja Vlade odabrao kao svoju nasljednicu u Vladi i HDZ-u.