IZNAD SVIH NAKLAPANJA

Kosor: Nikada nisam u sukobu ni s kim

Bionic
Reading

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor opovrgnula je danas u Bjelovaru sukobe sa starim, uvjetno rečeno Sanaderovim, kadrovima u stranci. Bjelovar obilježava svoj dan kao spomen na dan kad se obranio od napada bivše JNA i kad su postrojbe hrvatske vojske i policije osvojile vojarnu i u njoj veliku količinu oružja koje je poslije bilo nužno za oslobađanje mnogih okupiranih dijelova Hrvatske

'Nikada nisam u sukobu ni s kim, dopuštam rasprave, ali, naravno, mora se uvijek znati tko je na čelu Vlade i tko je na čelu stranke. Imam veliku i snažnu potporu, ako pitate o mojoj stranci, prije svega Predsjedništva stranke, ali i svih drugih stranačkih čelnika', kaže Jadranka Kosor hvaleći Vladu kao tim s kojim će ostvariti sve planove i ciljeve i u konačnici se kao tim pripremati i za izbore 2011. godine.

U susretu sa Sergeom Brammertzom, tužiteljem Međunarodnoga kaznenoga suda za bivšu Jugoslaviju, razgovarala je o suradnji, izvještava Slobodna Dalmacija.

Kosor je napomenula da je Hrvatska ispunila, odnosno ispunjava sva 842 zahtjeva tužiteljstva, te da će se nastaviti administrativna istraga o dokumentima koje tužiteljstvo traži i Hrvatska će ono što nađe i dati, dok će o dokumentima kojima nije ušla u trag dati informacije prikupljene u potrazi.

'Mi želimo ispunjavati sve svoje obveze jer u trenutku početka završavanja pregovora za ulazak Hrvatske u EU, iznimno nam je važno poglavlje 23 koje govori o pravosuđu i ljudskim pravima. U svakom slučaju, odlučni smo u želji za daljnjom čvrstom suradnjom i u tom ću smislu sljedećih dana povući neke dodatne poteze o kojima u ovom trenutku ne mogu govoriti', kaže predsjednica Vlade.

Što se tiče pregovora sa Slovenijom, očekuje da će se sve dogoditi prema dogovoru koji je pretočen i u njezino pismo upućeno švedskom predsjedništvu i pismu koje je primila.

'U ta je dva pisma sve objašnjeno. Ključno je za nas dočekati 2. listopada, deblokadu pregovora i nastavak naših razgovora sa slovenskom stranom. A usuglašena pisma jasno kažu na koji način: ili ćemo se dogovoriti ili idemo na arbitražni sud', rekla je novinarima Jadranka Kosor.

Na pitanje hoće li gospodin Mravak biti savjetnik Leu Begoviću, novom predsjedniku Uprave HEP-a, i kako to da smijenjeni članovi uprava završavaju kao savjetnici, Jadranka Kosor odgovorila je protupitanjem: 'A tko to kaže da će biti savjetnik?' Potom je rekla da o tome neće odlučivati Vlada, nego gospodin Leo Begović.

Vidjela sam neka naklapanja u javnosti. Nije istina ni da je Lea Begovića meni predložio gospodin Mravak, to svakako nije istina. To je prijedlog na temelju konsultacija koje smo obavili i to je to. Od nove Uprave HEP-a očekujem da radi odlučno, da vuče odlučne poteze, prije svega na dobrobit građana Hrvatske', kaže premijerka.

O mogućim novostima koje bi se ticale Podravke kratko je izjavila da državna tijela rade svoj posao, očekuje da ga što prije završe i o rezultatima obavijeste Vladu. Tada će se odlučiti hoće li Vlada povući neke poteze, a prije toga ne bi bilo dobro ništa prejudicirati.