MILANOVIĆ O DOGOVORU S PAHOROM

'Kosor nije govorila istinu ili je obmanuta'

16.09.2009 u 13:53

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izrazio je sumnju da premijerka Jadranka Kosor skriva točne činjenice koje su dogovorene sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom vezano uz hrvatsko-slovenski granični spor, a koje bi trebale dovesti do deblokade hrvatskih pristupnih pregovora

Sumnju da se nešto drugo skriva iza dogovora pobudila je izjava Boruta Pahora pred slovenskim vanjsko-političkim odborom, gdje je on rekao da je temelj dogovor njega i Kosor o rješenju graničnog pitanja tzv. drugi Rehnov prijedlog koji bi poslužio kao polazna točka u nekom budućem arbitražnom postupku. Sumnje u moguću štetu za Hrvatsku potkrijepio je i dopis iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija u kojem se također navodi da je polazna točka za neki budući dogovor između RH i Slovenije prijedlog Europske unije od 15. lipnja 2009, što je vremensko razdoblje koje se poklapa s drugim Rehnovim prijedlogom koji su odbili Vlada Ive Sanadera i Sabor.

Slovenija nije izgubila

Dogovor Kosor - Pahor je pobjeda dijaloga u kojemu Slovenija ni u čemu nije izgubila - izjavio je u srijedu glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Slovenije Milan Balažic. Očekuje obnovu pregovora o granici i smatra da bi se dvije države o arbitražnom sporazumu mogle dogovoriti do kraja ove godine.

(Hina)

Hrvatska je, naime, tijekom Sanaderove vladavine odbacila Rehnov drugi prijedlog uz obrazloženje da može pristati na manje modifikacije, poput izbora članova arbitraže, ali ne i na izmjene koje se tiču prihvaćenih prijedloga o izlasku na otvoreno more, kao i dovođenje u pitanje razdvajanja pristupnih pregovora od rješenja graničnog spora te traži deblokadu pregovora.

'Žalosno je da to što je dogovoreno saznajemo od slovenskog premijera', rekao je Zoran Milanović. 'Ako je Kosor zaista prihvatila to što tvrdi Pahor, onda je onda je premijerka radila mimo odluke Hrvatskog sabora, koji je usvojio prvi Rehnov prijedlog, i tako išla mimo ovlasti koje ima', ocijenio je Milanović.

Istaknuo je da je premijerka Kosor imala obvezu informirati javnost što je dogovorila sa Slovencima.

'Ako je istina što govori Pahor, onda je Kosor govorila neistinu ili je grubo neinformirana', zaključio je Milanović. Čelnik SDP-a najavio je da će njegova stranka u Saboru tražiti raspravu o dogovoru Kosor-Pahor, a upitan je li SDP-u prihvatljiv drugi Rehnov prijedlog, ponovio je da taj prijedlog nije vidio te da će na njega stranka reagirati kada ga analizira s međunarodno-pravnog i političkog stajališta.

Na pitanje ponavlja li se aktualnom situacijom povijest, odnosno scenarij iz dogovora Račan – Drnovšek, kada je tada oporbeni HDZ zbog tog sporazuma SDP-ovskog premijera doslovno razapeo, Milanović je rekao da Račan nije bježao od Hrvatskog sabora kojemu je podastro sve što je dogovorio s Drnovšekom te da je iza svojih postupaka stao ljudskom i političkom odgovornošću, a nije od nje kukavički bježao.

Milanović o dopisu MVPEI-a


Zašto istinu saznajemo od Pahora?

Milanović želi vidjeti 'fantomski' dokument
Milanović optužuje Kosor da krši odluku Hrvatskog sabora.
Milanović traži raspravu u Saboru.