SOCIJALNA NEOSJETLJIVOST

Kosor nezadovoljna zbog povećanja cijena goriva

18.08.2009 u 16:38

Bionic
Reading

Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor sastala se danas u Banskim dvorima s predstavnicima INA-e i izrazila nezadovoljstvo jučerašnjim povećanjem cijene goriva, priopćeno je danas iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću

Premijerka Kosor je na sastanku od predstavnika INA-e zatražila da prilikom određivanja cijene goriva informiraju Vladu te da pokažu veću socijalnu osjetljivost uvažavajući tržišne okolnosti.

'Na sastanku s predstavnicima INA-e dogovoreno je da će INA do kraja tjedna predložiti model kojim će se ostvariti zahtjev predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor', stoji u priopćenju Vladina Ureda za odnose s javnošću.

Neslužbeno se doznaje kako je Kosor od Ine zatražila da smanji rast cijene goriva, na što su Inini predstavnici poručili kako će razmotriti sve mogućnosti.

No, neslužbeno saznajemo kako su u Ini odlučni da cijene na razinu od ponedjeljka neće vraćati.

Motorni benzini i dizelska goriva od ponoći su na Ininim benzinskim postajama poskupjeli za više od 50 lipa po litri, u postotku od 7,3 posto, koliko su više cijene supera 95, pa do 13,5 posto, koliko je poskupio plavi dizel. Usporedba s dosadašnjim korekcijama cijena sukladno Pravilniku o utvrđivanju cijena naftnih derivata pokazuje da je riječ o najvećem povećanju cijena u ovoj godini na INA-inim postajama, a uslijedilo je nakon što je INA protekla dva tjedna na hrvatskom tržištu imala najniže cijene naftnih derivata.

INA je danas priopćila da, kao i ostali distributeri na maloprodajnom tržištu u Republici Hrvatskoj, korigira svoje cijene prema važećem Pravilniku o utvrđivanju cijena naftnih derivata izdanom od strane Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva. 'Pravilnik sadrži formulu koja se bazira na prosječnoj cijeni derivata na mediteranskom tržištu u posljednja dva tjedna', stoji u priopćenju INA-e.