HDZ SLAVI BEZ BIVŠE ŠEFICE

Kosor: Nastavljaju me ponižavati!

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko istaknuo je prilikom današnjeg svečanog obilježavanja 23. obljetnice osnutka HDZ-a kako je vrijeme da u EU uđemo s punim imenom i prezimenom - a to ime i prezime ispisivali su dr. Franjo Tuđman, HDZ i hrvatski branitelji, a ne nikakav Josip Broz Tito

'Jesmo Europljani, ali smo Hrvati s dubokim korjenima u europskoj povijesti i povijesti ovog teritorija, borili smo se za svoju zemlju i to ćemo i dalje raditi', rekao je Karamarko na svečanosti održavnoj u prostorima NK Jarun, gdje je prije 23 godine utemeljena Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) na čelu s dr. Tuđmanom.

Karamarko je ocijenio da je najveći problem HDZ-a što su, kako je kazao, dopustili da tzv. ljevičari koji to zapravo nisu, protegnu 'svoju ideološku supstancu' kao nekakve opće vrijednosti koje bi trebalo slijediti.

'Doživjeli smo najperverzniju političku inverziju da je dr. Tuđman proglašavan diktatorom, a oni koji su gradili svoju karijeru na hrvatskoj muci 70-tih godina, proglašavani su 'očevima hrvatske demokracije' - i to smo mi dopustili', kazao je predsjednik HDZ-a Karamarko

'Gdje smo bili kada se to događalo? Gdje smo bili kada se događao famozni proces 'detuđmanizacije' u stranci, koji samo što nije bio i programatski reguliran?', zapitao je Karamarko poručivši kako je toga dosta.

Aktualnu hrvatsku vlast nazvao je 'nenarodnom', rekavši kako nije sposobna napraviti ništa na gospodarskom planu dok, kako smatra, na ideološkom i moralnom radi sve da rastoči vrijednosti stvorene 90-tih godina s uspostavom samostalne Republike Hrvatske.

'S kojim guštom oni skidaju pokroviteljstvo s Bleiburga; i kažu da neće graditi Pelješki most i neće da postoji teritorijalni kontinuitet hrvatske države', rekao je Karamarko, dodavši kako im to neće uspjeti.

Vratit ćemo pravu autentičnu Hrvatsku u HDZ, a HDZ ćemo vratiti hrvatskom narodu i ne bojim se za budućnost ove stranke, istaknuo je predsjednik HDZ-a.

'Ono što mora biti čvrsto kao armirani beton je naša ljubav prema Hrvatskoj, naš odnos prema neovisnosti, odnos prema dr. Franji Tuđmanu i njegovom političkom učenju, odnos prema Domovinskom ratu i odnos prema našim poginulim. Ako se tu složimo brzo ćemo se svi opet naći na okupu', kazao je Karamarko, pozvavši sve bivše članove koji su izišli iz HDZ-a, kao i nove članove da uđu u stranku te da svi zajedno 'zbiju glave'.

'Mi se moramo izboriti za Hrvatsku jer Hrvatska može biti vrlo lako ugrožena', dodao je.

Karamarko je ocijenio da je u protekle 23 godine koliko je proteklo od osnutka HDZ-a, ta stranka i pored svih propusta koje je imala, obavila sve zadaće koje je trebala obaviti, poručivši okupljenima kako su HDZ, dr. Franjo Tuđman i oni koji su u jarunskoj baraci nazočili prije 23 godine utemenju HDZ-a, 'zlatnim slovima upisani u hrvatsku povijest'.

Na pitanje novinara ima li HDZ snage vratiti se na vlast, smo je kratko ustvrdio: 'Kakvo je to pitanje?'

'U temeljima HDZ-a su časni ljudi - od Franje Tuđmana, Vladimira Šeksa, Marka Veselice, Hrvoja Šošića, Petra Šegendina i drugih', naglasio je predsjednik Kluba utemeljitelja stranke, Đuro Perica, dodavši kako ima osjećaj da će HDZ s novim vodstvom zaploviti vodama svojih utemeljitelja.

'Nakon ovih što kukuriču i nose makarkakva jaja, siguran sam da ćemo opet na vlast, i nadam se da nam se nikada više neće dogoditi netko tko će baciti ljagu na HDZ. Veseli me plovidba broda HDZ-a u mirnu luku koja će znati kako urediti ne samo stranku već i državu', kazao je Perica.

Jedan od utemeljitelja stranke, koji više nije član HDZ-a, a bio je na svečanosti oblježavanja 23. obljetnice stranke, je i Ivan Vekić koji je predsjedniku stranke Karamarku poručio da ne gubi dragocjene ljude za račun onih koji će doći u 'drugom ešalonu' i dodvoriti se onima koji su moćni.

'Hrvatska ne želi gospodare već sluge koji će se boriti za nju', naglasio je Vekić.

Karamarko je, naime, na obilježavanje 23. godišnjice osnutka stranke pozvao gotovo sve utemeljitelje, pa i one koji više nisu članovi HDZ-a, poput Vekića.

Na svečanoj sjednici pojavio se i jedan od osnivača Vladimir Šeks, koji je, kako piše Jutarnji list, ponovio da unatoč političkom porazu i dalje misli biti u politici.

Na slavlju na Jarunu nije se ukazala bivša predsjednica stranke Jadranka Kosor, koja je, piše Jutarnji, uvrijeđena jer je dobila samo pozivnicu za domjenak, a ne i za svečanu sjednicu. U telefonskom razgovoru za Novu TV kazala je kako je očito da na slavlju očito 'za neke ima mjesta, a za neke ne'. Smatra da je to nastavak pritiska na nju i ponižavanja.

No, poruku za kosor imao je bivši šef Sabora Luka Bebić. 'U prilikama u kojima se nalazimo, svi moramo naše egocentrizme umanjiti, a taštine ublažiti i podvrći se općem interesu. Pri tom ne smijemo zaboraviti pojedince i pojedinačne interese, jer su oni također legitimni', rekao je Bebić, istaknuvši, međutim, kako oni ipak ne mogu biti iznad stranačkih i državnih interesa.

U povodu 23. obljetnice osnutka Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) jutros je izaslanstvo predvođeno predsjednikom stranke Tomislavom Karamarkom položilo vijence na grob osnivača HDZ-a i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana na Mirogoju.Uz Karamarka vijenac su položili i Đuro Perica te Miroslav Tuđman, a nazočili su i drugi visoki stranački dužnosnici.

Istovremeno, izaslanstvo HDZ-a predvođeno zamjenikom predsjednika stranke Dragom Prgometom vijence je položilo i uz poprsje dr. Franje Tuđmana ispred rodne kuće u Velikom Trgovišću.  Prije toga, izaslanstvo HDZ-a je položilo i vijenac na Oltaru domovine na Medvedgradu.

Proslava dolazi gotovo mjesec dana otkada je za četvrtog predsjednika HDZ-a izabran Tomislav Karamarko i dva dana otkada su s mjesta potpredsjednika Sabora smijenjeni Vladimir Šeks i Jadranka Kosor, čime je HDZ još jednom okrenuo novu stranicu u stranačkoj povijesti.

Donedavna predsjednica stranke Kosor tako je od petka postala obična članica HDZ-a i saborska zastupnica. Njen prethodnik Ivo Sanader više nije član HDZ-a kojim je uvjerljivo vladao devet godina, nakon smrti prvog predsjednika stranke Franje Tuđmana.

Nije tajna da su iza HDZ-a jedne od najtežih godina u njihovom postojanju. Nakon iznenadnog odlaska Sanadera počeli su se suočavati s posljedicama njegove vladavine. Stranka se našla na optuženičkoj klupi zbog slučaja Fimi media, u kojem se HDZ tereti da je u crne fondove prigrabio 31,6 milijuna kuna, od čega je dio korišten i za financiranje izbornih kampanja. Osim toga, HDZ-u je u prosincu prošle godine stigao još jedan udarac - gubitak izbora i najlošiji izborni rezultat u povijesti te stranke. Od novog predsjednika Karamarka očekuje se konsolidacija stranke te bolji rezultat na lokalnim izborima sljedeće godine.