NAKON HEBRANGOVOG DEBAKLA

Kosor nakon izbora mijenja izborni zakon

29.12.2009 u 12:20

Bionic
Reading

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor najavila je danas, govoreći o izmjenama izbornog zakonodavstva, kako će predložiti da kandidat za predsjednika Republike mora prikupiti najmanje 50 tisuća potpisa

Upitana razmišlja li o tome da predsjednika bira Sabor, Kosor je prilikom današnjeg posjeta Klinici za dječje bolesti Zagreb rekla da osobno ne razmišlja o tome i trenutno oko toga nema stav, no dodala je da ima i takvih inicijativa.

Najbolje vrijeme za izmjenu Zakona o izboru predsjednika Republike je u trenutku kada završe predsjednički izbori, jer tada nitko ne može spekulirati da se pogoduje nekome i nečemu, ustvrdila je Kosor.

Nakon Nove godine najavila je i početak pospremanja popisa birača.

'Krenut će se sa Zakonom o izmjenama Zakona o prebivalištu. On je potpuno pripremljen i može ga se očekivati odmah iza Nove godine', rekla je Kosor.

Ponovila je da HDZ nema predsjedničkog kandidata kojeg bi preporučio biračima, no dodala je da je dužnost svakog građanina da iziđe na izbore te da će izići i ona.

Rekla je da je kao predsjednica Vlade s aktualnim predsjednikom Stjepanom Mesićem odlično surađivala te je poželjela takvu konstruktivnu suradnju u kojoj svatko radi u okviru svojih ustavnih ovlasti i s novim predsjednikom.

Poručila je da će Vlada i u 2010. godini nastaviti nesmiljenu borbu protiv korupcije, bez fige u džepu i bez obzira na to o kome se radilo.

Jadranka Kosor također je odbacila mogućnost održavanja prijevremenih izbora, kako onih parlamentarnih tako i onih unutarstranačkih.

Kosor posjetila Kliniku za dječje bolesti Zagreb

Predsjednica Vlade i trajna pokroviteljica Odjela za onkologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb Jadranka Kosor posjetila je danas taj odjel i darivala djecu koja se tamo nalaze na liječenju.

Kosor je malim bolesnicima darovala igračke, no za odjel je donijela i posteljinu, poplune i jastuke čega, kako je rekla, uvijek u bolnici nedostaje.

Puno djece se ovdje liječi i to od one najmanje, pa sve do 15-godišnjaka i 16-godišnjaka, rekla je Kosor dodajući da je mnoge od njih prilikom svojih dolazaka upoznala, a neku djecu na žalost vidi ponovno. Svima njima zaželjela je puno zdravlja u 2010. godini.

Godišnje je oko 150 djece u stalnom tretmanu Onkologije, rekao je ravnatelj Klinike dr. Goran Roić, dodajući kako se svake godine primi 75 novootkrivenih slučajeva patologije solidnih tumora dječje dobi što je velika brojka.

Onkološki bolesnici nemaju primjeren standard, te bismo željeli nadograditi na starom dijelu tzv. Fischerove zgrade još jednu etažu, čime bi se dobilo petstotinjak novih kvadrata, kako bi uvjeti za smještaj i boravak malih bolesnika i njihovih roditelja bili puno primjereniji.

Za taj opsežan zahvat, kako su rekli, potrebna im je pomoć Vlade, te su stoga premijerki Kosor uručili i elaborat o izgradnji novog Onkološkog odjela.

Kosor je rekla kako sada još ne može ništa konkretno obećati, no dodala je da može obećati kako će se potruditi da se taj prijedlog ostvari, jer djeca zaslužuju bolje uvjete.

Premijerka Kosor, koja je pokroviteljica Odjela za Onkologiju od 2005. godine, dio novca koji je dobila kao predsjednička kandidatkinja koja je ušla u drugi krug, darovala je Onkološkom odjelu Klinike.