GOTOVININ ODVJETNIK MIŠETIĆ NA SUDU:

Kosor najavila tužbu protiv Ivanovića još 2008.

08.01.2010 u 18:39

Bionic
Reading

'Obrana Ante Gotovine nikad nije posjedovala dokumente koje traži haško tužiteljstvo. Nikad do danas nijedna institucija Vlade RH nije zatražila da dostavimo dokumente koje bi država mogla smatrati arhivskom građom.

Želim reći da me je u rujnu 2008. potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor pozvala na hitan sastanak koji je i održan u Banskim dvorima 3. listopada 2008, a na kojem mi je rekla da je na Savjetu za suradnju s Haškim sudom odlučeno da će se Marin Ivanović optužiti za skrivanje dokumenata', svjedočio je jučer u Zagrebu Luka Mišetić, jedan od glavnih Gotovininih odvjetnika u procesu protiv Ivanovića, također odvjetnika iz Gotovinina tima, optuženog i za skrivanje topničkog dnevnika Ante Karduma, piše Večernji.hr.

Mišetić je pred sucem Nenadom Lukićem svjedočio da mu je današnja premijerka priopćila da je dogovoreno da se neće podići optužnica dok on ne pokuša riješiti problem skrivene dokumentacije, koju traži Haški tribunal. Kada je zatražio da mu u roku od tri dana navedu koju dokumentaciju nezakonito posjeduje Ivanović, nije mu odgovoreno, pa je pisao J. Kosor da će se žaliti Haškom sudu.

Marin Ivanović


Sljedeći dan iz Ministarstva pravosuđa odgovoreno mu je da je riječ o četiri kategorije dokumenata, od kojih je obrana imala tri, ali nijedan od tih dokumenata nije odgovarao zahtjevu tužiteljstva. Nakon što je Ivanović pozvan na obavijesni razgovor, svjedočio je, nazvao je J. Kosor koja mu je rekla da je RH demokratska zemlja, da izvršna vlast ne može utjecati na državno odvjetništvo te da se obrate Bajiću. Isti dan Mišetić je, tvrdi, nazvao i Bajića.

'Bajić mi je uzvratio da on ne zna o čemu se tu radi, da je istragu preuzela općinska državna odvjetnica i da on ne može utjecati. U roku od dva tjedna podignut je optužni prijedlog protiv Ivanovića da je uništio Kardumov topnički dnevnik, da je uništena lista ciljeva Jagoda', svjedočio je Mišetić. I Kardumov dnevnik, i lista ciljeva Jagoda, i karta Karduma predani su, tvrdi, haškom tužiteljstvu, ali Kardumov dnevnik toliko je irelevantan da ga ne koriste ni obrana Gotovine ni tužiteljstvo, a za listu ciljeva Jagoda tužiteljstvo se protivilo uvođenju u predmet jer je to oslobađajući dokument za Gotovinu.

Tužiteljica je na to imala potrebu reći da je državno odvjetništvo neovisno i samostalno tijelo koje postupa zakonito te da Bajićev ured nikad nije kontaktirao s Mišetićem, a na to je on uzvratio da je to nemoguće i da ima pisanu korespondenciju o kontaktu s Bajićem. Mišetić je više puta naglasio i da Ivanović, kao odvjetnik iz Gotovinina tima, u zagrebačkom uredu nikad nije bio u mogućnosti samostalno odlučiti što će biti s dokumentacijom jer o tome mogu odlučivati samo glavni Gotovinini odvjetnici u Haagu i Gotovina, a ostali zaposlenici rade isključivo po njihovim napucima, inače bi bili isključeni iz tima. Na pitanje tužiteljice kako to izgleda u praksi, Mišetić je doslovno uzvratio i gotovo dječački naivno:

'Postoji funkcija 'chat', pa razgovaramo preko računala, ja na ekranu vidim svakog djelatnika ureda!'

'Tko komunicira s vama kada se pribavi dokumentacija na terenu?'

'Ako nisam u Zagrebu, nego u Haagu, postoji Skype, oni mene vide na zidu i tako razgovaramo.'