POMLAĐIVANJE

Kosor najavila smjene u Vladi i HDZ-u!

27.09.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor u nedjelju je, na susretu s hrvatskim novinarima u New Yorku, najavila promjene u sastavu Vlade te kadrovsko pomlađivanje unutar HDZ-a

Do kraja godine objavit ću promjene u sastavu vlade, rekla je premijerka Kosor, odgovarajući na pitanja novinara. Nije željela precizirati o kojim se imenima ili ministarskim resorima radi.

Na izbornim listama HDZ idući će puta biti najmanje polovina ili više mladih ljudi, kazala je Kosor, podsjetivši da je to najavila i na nedavnoj proslavi obljetnice Mladeži HDZ-a.

Govorila je i o istrazi korupcijskih afera u Hrvatskoj, uključujući Daimler, Hypo Banku i druge.

Za istragu oko Daimlera kazala je kako će Vlada insistirati da se ona provede do kraja. Radilo se o ogromnom novcu, o četiri milijuna eura, i o nedvojbeno utvrđenim činjenicama u SAD-u, a to je da su neki dužnosnici dobili novac što je čisto mito. To je korupcija čista k'o suza, rekla je Kosor.

Naglasila je kako politika ne treba pritiskati pravosuđe, ali da neke afere ne treba ostavljati na papiru, a druge istraživati, već ih sve treba otvoriti i borbu protiv korupcije dovesti do kraja.

Premijerka Kosor istaknula je da će insistirati na dovršetku istrage Daimlera i drugih afera te da o tome ovisi zaključenje poglavlja 23. o pravosuđu u pristupnim pregovorima Hrvatske s Europskom unijom.

Za aferu Hypo Banke je kazala kako postoji mogućnost da hrvatsko parlamentarno povjerenstvo ode u Austriju, kao što su austrijski istražitelji došli u Hrvatsku.

Naglasila je da hrvatska Vlada uživa snažnu potporu SAD-a i Europske unije za borbu protiv korupcije, uz jedinstvenu poruku na svim sastancima - samo izdržite.

Posebno snažna potpora, po njezinim riječima, dolazi iz redova Europske pučke stranke (EPP), najbrojnijeg kluba zastupnika u Europarlamentu, koja bi do kraja godine trebala održati sastanak u Zagrebu.

Premijerka Kosor istaknula je i kako je interes Hrvatske da se pristupni pregovori s EU dovrše do kraja mađarskog predsjedanja Unijom u lipnju 2011, a raspisivanje izvanrednih izbora ili preuranjeni početak predizborne kampanje za redovne izbore krajem 2011. mogli bi poremetiti taj cilj.

Također je kazala kako Hrvatska unatoč krizi nema potrebe za traženjem pomoći od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), jer Vlada provodi program gospodarskog oporavka koji su podržali MMF i Svjetska banka.

Premijerka Kosor u ponedjeljak će aktiviranjem zvona otvoriti trgovanje na njujorškoj burzi NYSE te se potom sastati s njezinim predsjednikom Duncanom Niederauerom.

Od bilateralnih susreta najavljeni su njezini sastanci s premijerima Malezije i Jamajke.

Hrvatska premijerka održat će govor na 65. godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a u ponedjeljak kasno navečer, po srednjoeuropskom vremenu.