UDAR NA VIDOŠEVIĆA

Kosor najavila reformu HGK!

11.11.2009 u 14:41

Bionic
Reading

Na skupu Ekonomska politika Hrvatske u 2010. Jadranka Kosor iznijela je nekoliko novih ideja, poput reforme Hrvatske gospodarske komore. Najavila je i mogućnost revizija povlaštenih mirovina, zaustavljanje ili odgađanje infrastrukturnih projekata te obračun s dužnicima, a posebno je odjeknula njezina najava da će se članovi nadzornih odbora birati javnim natječajem

Zanimljivo je da Kosor u sklopu gospodarskih mjera najavljuje reformu HGK-a, čiji je predsjednik Nadan Vidošević jedan od favorita na predstojećim predsjedničkim izborima te protukandidat HDZ-ovcu Andriji HebranguKosor je kazala kako će svi koji duguju državi novac morati vratiti i tu neće biti milosti ni strpljenja.

Rekla je i da je potrebno smanjenje broja jedinica lokalne samouprave, za što postoji analiza o financiranju. Po tom pitanju provodit će se čvrsti kriteriji, ali bez namjere poništavanja lokalnih izbora. No, smatra kako će na prve prepreke naići upravo na lokalnoj razini.

Premijerka je zaprijetila i javnim poduzećima koji ne provode planove štednje. 'Neki su ispunili planove u potpunosti, a neki samo 30 posto. Oni koji ne mogu provesti planove do kraja godine, morat ćemo im se zahvaliti', rekla je.

Istaknula je da se oporavak gospodarstva očekuje u 2010. no o takvim prognozama je u takvom trenutku ipak teško govoriti.

Potvrdila je da će se nadzorni odbori u javnim poduzećima birati po novim, jasno utvrđenim kriterijima, a koji uključuju i javni natječaj.

Kosor je progovorila i o besplatnim udžbenicima, ističući da će u novom zakonu o udžbenicima biti uvedeno pravilo da udžbenici vrijede po četiri godine te najavljujući da besplatnih udžbenika neće biti niti iduće godine.