PREMIJERKA U ROVINJU

Kosor: Ministri, javljajte se na telefone

22.04.2010 u 17:55

Bionic
Reading

Na centralnoj konferenciji ovogodišnjih WinDaysa govorila je, uz druge goste, i premijerka Jadranka Kosor, najavljujući oštrije no ikad provedbu plana za gospodarski oporavak Hrvatske

Drastično poskupljenje struje

Premijerka je najavila drastično poskupljenje struje u drugom dijelu godine. 'Da smo u zadnje dvije tri godine podizali cijenu struje dva do tri posto, tada se ne bismo našli u situaciji da sada moramo očekivati značajno poskupljenje struje', kazala je Kosor i istaknula da će poduzeti 'mjere da se zaštiti socijalno osjetljivi dio građana.

Isplata mirovina bit će glavni problem ovogodišnjeg proračuna. 'Ukupno se iz doprinosa prikupi oko 20 milijardi kuna, a mi ćemo morati pronaći još 17 do 18 milijardi kuna', rekla je premijerka.

Centralni događaj ovogodišnjih WinDaysa ujedno je i otvaranje business dijela konferencije, koji traje u četvrtak i petak. Na otvaranju su govorili predsjednik uprave Hrvatskog Telekoma Ivica Mudrinić, predsjednik uprave Europapress Holdinga Ninoslav Pavić, predsjednik Microsofta Hrvatska Ivan Vidaković te premijerka Jadranka Kosor.

Iako su tema nominalno bili WinDaysi, govornici su se osvrnuli i na tešku gospodarsku situaciju u zemlji te nedavno izneseni plan za gospodarski oporavak Hrvatske. Ivica Mudrinić pozvao je na novu viziju i strategiju izgradnje Hrvatske. 'Gotovo je s ulagivanjem biračima kroz proračun', rekao je.

Posebno je oštra bila sama premijerka, kojoj je ovo prvi značajniji javni nastup nakon iznošenja plana za oporavak.

Osvrnuvši se na kritike da je taj plan došao prekasno, Kosor tvrdi da joj je toliko vremena trebalo da u potpunosti preuzme kontrolu nad situacijom u zemlji. 'Uzjahala sam tog konja', izjavila je, 'i sada ga treba usmjeriti u pravom smjeru.' Ponovo je naglasila i da se mjere za oporavak Hrvatske neće svidjeti svakome. 'Svi su spremni za takve mjere, sve dok se one odnose na nekog drugoga', rekla je. 'Oni koji nemaju hrabrosti, bolje neka kažu sada, pa ćemo ih zamijeniti drugima.'

U tom je kontekstu spomenula i smjenu šefa jedne tvrtke; premda nije rekla ime, za pretpostaviti je da je riječ o predsjednika Uprave Petrokemije Borisu Mesariću.

Kosor se također osvrnula i na neposlušnost nekih ministara. 'Neki od njih mi se ne javljaju na telefon, pa čak ni ne odgovaraju na poruku', rekla je. 'Ukazivat ću im se u svako doba dana i noći', zaprijetila je Kosor.