SVAKIDAŠNJA JADIKOVKA

Kosor: Majka i sin su zabrinuti za mene

23.01.2012 u 12:31

Bionic
Reading

U mnogim teškim situacijama bila sam sama. Kad je HDZ optužen u slučaju Fimi-Media, javno nije istupao niti jedan od aktualnih kandidata, rekla je predsjednica HDZ-a u razgovoru za Jutarnji list. Također se požalila kako su njezini kolege puštali spinove kako bi doveli u pitanje njezin legitimitet premijerke. Za protukandidata na stranačkim izborima Domagoja Miloševića je rekla kako joj je stalno dijelio komplimente, pa nije očekivala da ima neki svoj rezervni plan

Na pitanje Jutarnjeg lista kako komentira teoriju da su njezini protukandidati formirali zajedničku frontu čiji je jedini cilj srušiti ju s predsjedničke funkcije, bez obzira na to tko bude njezin najizgledniji protivnik, Kosor je rekla kako je 'dobro da su gospoda konačno i javno istupila'.

'Sada konačno imam oslonac'

Kosor se požalila kako su njezina majka i sin jako zabrinuti za nju, jer su očekivali da će nakon dramatičnih političkih zbivanja tijekom parlamentarnih izbora više vremena provoditi doma. 'Nakon izbora sin me odveo u Opatiju na jedan dan koji smo proveli neprekidno razgovarajući Dirnulo me kako se brine o meni. Sada, konačno, imam oslonac', zaključila je.

'Njihova kandidatura dobra je za stranku, za naše izborne procese, a oni tako pokušavaju ostvariti svoje ambicije. Činjenica jest da se međusobno sastaju i dogovaraju iako u medijima ne govore o tome izravno. Dobro je da razgovaraju. Voljela bih, pak, da katkad više razgovaraju i sa mnom. Naime, cijeli izborni proces u stranci veliki je posao na organizaciji u kojem sudjelujemo uglavnom glavni tajnik gospodin Branko Bačić i ja', istaknula je aktualna šefica HDZ-a.

Na potpitanje zar je konkurenti smatraju toliko lošom predsjednicom kad su osnovali frontu protiv nje, izrazila je nadu da će kritičari o tome javno i progovoriti.

'Protukandidati o kojima govorite nisu prigovarali, dapače hvalili su moj rad. Pogledajte samo zadnje izjave, primjerice Domagoja Miloševića s investicijskog foruma kad je govorio i u krugu naših gostiju iz inozemstva, veleposlanika i domaćih stručnjaka. To su baš bili komplimenti. A to je bilo prije samih izbora. Dakle, ne mislim da oni misle da sam bila loša predsjednica Vlade ili stranke. Uostalom, da nije bilo tako, ne bismo završili pregovore i ostvarili taj povijesni uspjeh. Moji protukandidati jako dobro znaju koliko sam energije, upornosti i tvrdoglavosti uložila u cijeli taj proces. Često su to i sami isticali', pojasnila je Kosor.

Također je poručila kako će učiniti sve da se onemoguće prljave igre. 'Ne smijemo dopustiti da bilo koji kandidat za ključne dužnosti u stranci nastoji pritiskati članove od temeljnog ogranka nadalje. Dakle, uvesti u taj izborni krug svoje ljude mimo naših statutarnih pravila', naglasila je.

Program kojim namjerava osvojiti povjerenje članstva temelji se, rekla je, na tri glavna stupa.

'Gospodarski oporavak i gospodarstvo kao srce našeg stranačkog programa, završetak pregovora, a sada snažna uloga u procesima EU i beskompromisna borba protiv korupcije. To će biti temelj moga programa u idućem mandatu predsjednice HDZ-a. Uvijek sam govorila: ‘Sve što je korisno za Hrvatsku, korisno je i za HDZ', istaknula je.
Kad bi se mogla vratiti u srpanj 2009., kad ju je Sanader imenovao svojom nasljednicom, ne bi – požalila se - pristala na takav izbor vodstva HDZ-a.

'Više nikada ne bih pristala na izbor vodstva HDZ-a aklamacijom. I tada sam se pokušava tome suprotstaviti. Trebala sam tada kategorično inzistirati na tajnom glasovanju s glasačkim listićima. Kad me je bilo tko u dvije i pol godine mog rada htio poniziti, onda bi mi imputirali da nemam legalitet i legitimitet u stranci', ispričala je.

Na pitanje jesu li se u HDZ-u opet stvorile frakcije, Kosor je ocijenila kako se 'za sada nazire tek žestoko lobiranje, s dosta podvala i zlouporaba medija'.