'POKVARENI' EU TELEFON

Kosor lažima uzvraća Pusićki

06.05.2011 u 11:42

Bionic
Reading

Dok skepsa i strah od Europske unije u Hrvatskoj rastu, a anketna potpora građana članstvu pada, pitanje je koliko građani o famoznoj EU uopće znaju. Vesna Pusić, predsjednica Odbora za praćenje pregovora s EU, pozvala je jučer na objavljivanje pregovaračkih stajališta na internetu, dok premijerka u isto vrijeme tvrdi da građani sve što ih zanima mogu saznati telefonom ili na neki drugi način

O golemom aparatu i načinu funkcioniranja Europske unije teško je znati sve, no konkretne informacije koje se odnose na naše pregovore te na zatvaranja poglavlja građanima trebaju biti dostupne. 'Ljudi moraju znati što je ispregovarano. Objavimo pregovaračka stajališta na internetu za početak', rekla je u ponedjeljak Pusić.


Premijerka Jadranka Kosor promptno odgovara: 'Postoji sada mogućnost da svaki građanin i svaka građanka koje zanima putem telefona preko Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija ili na druge načine dođu do odgovora.'

Uz ovu je rečenicu dodala kako bi Radimir Čačić, ako mu nešto vezano uz pregovore nije jasno trebao za to pitati Vesnu Pusić. Naime, novinarka koja je bila u Borovu, gdje je premijerka prisustvovala obilježavanju 20-godišnjice masakra 12 hrvatskih redarstvenika, krivo je postavila pitanje te je Kosor mislila da je kritika na račun Vlade došla iz ustiju predsjednika HNS-a a ne potpredsjednice. No, činjenica jest da je informiranje građana došlo iz središnjice HNS-a dok nas glasnogovornik Vlade Mladen Pavić uvjerava da bi premijerkin odgovor bio drugačiji da je znala da je riječ o Vesni Pusić.

Pozivom na besplatni info telefon Halo EU na 0800 622 622 informacije o kojima Pusić govori ne mogu se dobiti, kao niti na internetskoj stranici www.eu-pregovori.hr

'Pregovaračko stajalište
je dokument u kojem su opisane i definirane temeljne politike tj. promjene u pojedinom području', objašnjava Vesna Pusić za tportal. Riječ je o konkretnim i iznimno korisnim informacijama, naprimjer što se i kada mijenja u poljoprivredi, dokad se provode direktna plaćanja poticaja, kada stupa na snagu i pod kojim uvjetima prodaja poljoprivrednog zemljišta državljanima RH i državljanima EU.

'Ne samo da o tome nema informacija, nego to nitko nije na jednom mjestu izvadio. Ja sam to napravila za sedam ili osam poglavlja', kaže Pusić i dodaje da se ne moraju objaviti dokumenti u cijelosti, nego da se samo ključne stvari trebaju izvući. 'To nije nikakav posao', kaže potpredsjednica HNS-a, nezadovoljna dosadašnjim informiranjem građana.

Osoba koja nam se javila na Halo EU rekla nam je da će sadržaj pojedinih poglavlja biti poznat tek kada se pregovori završe, a građani dotad ne mogu doznati niti koji su kriteriji za zatvaranje pojedinih poglavlja.