PREDSJEDNIK PREUZEO INICIJATIVU

Kosor: Josipović ne smije zastupati oporbu

08.03.2011 u 13:16

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor komentirajući danas na traženje novinara stav predsjednika Republike Ive Josipovića da prvo treba održati parlamentarne izbore i nakon toga raspisati referendum o ulasku Hrvatske u EU, što traži i oporba, rekla je da ne bi bilo dobro da se predsjednika prepoznaje kao nekoga tko zastupa bilo koju stranku, a ni da se stavlja na čelo oporbe

O tome ću svakako nastojati razgovarati s predsjednikom, kao i o drugim pitanjima, primjerice o reformama, o činjenici da se često govori kako ih Vlada ne provodi, a što nije istina, rekla je Kosor. U taj kontekst spada i Vladin prijedlog izmjena Zakona o radu, a znamo da ih predsjednik Republike nije podržao i to su činjenice, kazala je Kosor novinarima prigodom posjeta Krapini i tvrtki Kotka.

'I dalje želim s predsjednikom vrlo otvoreno razgovarati, sukreirati onaj dio politike koji nam nalaže Ustav, a od predsjednika očekujem potporu u provedbi programa gospodarskog oporavka i završetku pregovora. U tom smislu predsjednik i Vlada mogu i moraju još puno toga učiniti', istaknula je premijerka Kosor.

Na pitanje hoće li se odazvati predsjednikovu pozivu na sastanak čelnika parlamentarnih stranaka Kosor je odgovorila da ni o kakvom (takvom) sastanku ne zna ništa i da kao čelnica jedne od parlamentarnih stranaka nije dobila poziv, ali zna za poziv koji je ona osobno uputila. Svakako da je iznimno važno razgovarati i stoga pozivam na razgovore i samo kroz razgovore možemo rješavati ključne probleme države, ako svatko iskreno pomogne i svojim radom pridonese, poručila je premijerka.

Na upit koji je njezin osobni stav o raspisivanju izbora prije referenduma o EU i što će o tome reći predsjedniku Republike, premijerka Kosor je odgovorila da predsjednik nikad to nije poticao kao pitanje za njihov razgovor. Osobno nastojim gotovo svakodnevno razgovarati s predsjednikom o svemu što je ključno za funkcioniranje države, ali tražim i mislim da imam pravo na potporu za sebe i Vladu u ključnim pitanjima za državu - potporu u gospodarskom oporavku i reformama, kazala je Kosor.

Ustvrdila je da je u donošenju izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, kao i u slučaju Izmjena Zakona o radu 'Vlada ostala sama', reforme su i donošenje 'zaleđenog proračuna' gdje nismo povećavali rashode, a u čemu su, kako ističe, također ostali sami. Reforma je i donošenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji je jedno od mjerila za zatvaranje Poglavlja 23, gdje nitko nije htio pomoći, oporba je protiv, a koliko čujem ni predsjednik nije za, rekla je premijerka. Donošenje Zakona o policiji isto je jedno od mjerila za zatvaranje Poglavlja 23, a oporba je protiv, prema tome, treba pošteno reći za što jesmo a za što nismo, istaknula je premijerka.

Hrvatski Ustav jasno govori što radi Vlada, što predsjednik, što parlament, a što sudbena vlast i toga se moramo držati od prvog do zadnjeg slova, poručila je predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Kosor vjeruje da će se većina oporbenjaka odazvati njenom pozivu

Odgovarajući na novinarski upit o sastanku s čelnicima oporbenih stranaka dogovorenom za četvrtak, rekla je da će razgovarati o tome kako tko može pomoći da završimo pregovore o pristupanju Europskoj uniji do kraja lipnja.

'U ozračju gdje je malo konstruktivnog želim da razgovaramo o tome tko, što i na koji način može pridonijeti završetku pregovora', izjavila je Kosor.

'To je povijesni strateški cilj i ne možemo mi u Vladi iz sve snage raditi, a da nitko drugi u tome osim na deklarativnoj razni ne pomaže. Vjerujem da je za većinu stranaka završetak pregovora povijesni cilj kao i za stranke vladajuće koalicije', rekla je premijerka Kosor.

'Mi imamo velike šanse to zatvoriti, odnosno završiti (pregovore), ali u tom poslu svakako da Vlada mora imati potporu. To je samo po sebi jasno i to je najvažniji razlog zbog kojeg sam pozvala i uputila pisani poziv čelnicima parlamentarnih stranaka, ni na čiji nagovor, pogotovo ne ni na čiji pritisak', istaknula je.

'Špekulacije koje iznose danas neki dnevni listovi nisu samo neistinite, nego je to još samo jedan pokušaj kojim se želi udariti, ali to je sada nevažno, bitno je da se nađemo', dodala je.

Kazala je kako 'vjeruje da će se većina čelnika parlamentarnih stranaka odazvati i da ćemo mi iz Vlade moći prezentirati što je učinjeno, posebno vezano uz Poglavlje 23'.

Podsjetila je da je jučer poslala pismo potpredsjednici Europske komisije Viviane Reding s akcijskim planom kojim, kako je rekla, 'naznačujemo kada ćemo i na koji način' riješiti preostala pitanja. 'I s tim također želim upoznati čelnike oporbenih stranaka i o tome s njima razgovarati', dodala je premijerka Kosor.