BRANKO VUKŠIĆ:

‘Kosor je znala za financiranje kampanja HDZ-a prljavim novcem’

24.07.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Da Jadranka Kosor nije vjerodostojna u borbi protiv korupcije i nema pravo reći da nije znala za financiranje izbornih kampanja HDZ-a prljavim novcem, istaknuo je Branko Vukšić, potpredsjednik Hrvatskih laburista - stranke rada, u emisiji ‘Karte na stol’ Osječke televizije

Takvu tezu temelji na mnogobrojnim upozorenjima i izračunima ne samo oporbenih stranaka, nego i nepristranih nevladinih udruga koje su utvrdile i dokumentirale da su stvarni troškovi kampanje kandidatkinje HDZ-a, Jadranke Kosor, na izborima za predsjednika Republike Hrvatske 2005. godine bili nekoliko puta veći nego što je to HDZ prijavio. Tvrdi i da nitko od značajnijih hrvatskih političara ne bi završio u zatvoru da nema pritiska iz Europe te skorog ulaska u EU.

U razgovoru s urednikom emisije i dopisnikom tportala Goranom Flauderom, Vukšić je na temelju vlastitih iskustava komentirao taštine vodećih hrvatskih političara i ustvrdio da iza Ive Sanadera i Jadranke Kosor najveću političku taštinu ima upravo predsjednik SDP-a, Zoran Milanović.

Budući da ga ne smatra osobito talentiranim političarom, ne očekuje ni da će biti dobar predsjednik Vlade pobijedi li na sljedećim izborima koalicija predvođena SDP-om. Aktualnu, pak, vladu optužuje da služi krupnom kapitalu i bankama, a ne onima koji su je izabrali, a stanje u javnim medijima ocjenjuje vrlo lošim, zbog čega je ondje danas više nekompetentnosti i autocenzure nego ikad.

Sanaderu je, rekao je u emisiji Osječke televizije, još 2004. godine rekao da će završiti u zatvoru, jer su se u HDZ-u počeli previše bahatiti i uzimati za sebe, pa su se naredne godine dotad dobri prijatelji potpuno razišli i Sanader mu je rekao da nigdje u Hrvatskoj neće naći posao. Prisjetio se i kako mu je glavni urednik Vjesnika, pokojni Krešimir Fijačko, želio cenzurirati tekstove o Slavku Liniću, tada potpredsjedniku Vlade RH, zbog čega je osobno zvao Linića i pitao ga ima li što protiv da o njemu i dalje slobodno piše. Vukšić je ispričao i kako je i zašto premijer Sanader smijenio glavnu urednicu Vjesnika, Andreju Latinović, a njemu ponudio da bira radno mjesto koje god želi u Hrvatskoj.