ODVJETNIK PAVASOVIĆ VISKOVIĆ

'Kosor je pismom Bajiću pokazala da ne poznaje zakon'

22.07.2011 u 13:01

Bionic
Reading

Zahtjev za 'očitovanje nadležnih' o tome je li HDZ pod istragom, koji je Jadranka Kosor kao predsjednica stranke, a ne Vlade, uputila DORH-u, za neke je pravne stručnjake krajnje neuobičajen, a drugi misle kako je to logično i razumljivo

Upit predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor 'nadležnim institucijama', konkretno DORH-u, za očitovanjem o tomu vodi li se istraga protiv njezine stranke, a u kontekstu medijskih napisa, podijelila je pravne stručnjake.

'Najblaže rečeno takav bih potez nazvao krajnje neuobičajenim, jer u struci ne poznajemo instrument upita DORH-u istražuju li nekog od naših klijenata. Nazvao bih to, ukratko, jednim ishitrenim i nepromišljenim potezom', smatra odvjetnik Ljubo Pavasović Visković

Kaže i kako mu 'u 18 godina karijere niti jednom nije palo na pamet otići na DORH i pitati da li je netko pod istragom'. 'Jednostavno, to je pravnička abeceda', ukazuje Pavasović Visković.

Po njemu, problem je trostruk. U profesionalnom i svakom drugom smislu, upozorava on, nemoguće je pitati DORH je li netko pod istragom i to je nepoznavanje zakona. Druga dimenzija problema, po mišljenju Ljube Pavasovića Viskovića, jest činjenica da 'to radi predsjednica Vlade koja se u tom trenutku može predstavljati kao predsjednica stranke, ali to ne mijenja na činjenici da je na vrhu izvršne vlasti, čime izravno zadire u trodiobu vlasti'.

'Kao treći, i ne manje bitan aspekt, jest da stvar dodatno otežava činjenica po kojoj je predsjednica HDZ-a potencijalni i vrlo vjerojatni svjedok u tom kaznenom postupku', napominje Pavasović Visković.

Iako nije želio ulaziti u politiziranje problema, istaknuo je kako takav postupak Jadranke Kosor 'pokazuje nervozu koja nije logično objašnjiva, jer premijerkin upit DORH-u je li njezina stranka pod istragom i nije baš mudar potez'.

HDZ obećao objaviti odgovor iz DORH-a

Iako je premijerka Kosor već iz prve ruke od Mladena Bajića pokušala doznati detalje o 'slučaju MOL', odgovoreno joj je kako su 'istrage koje provodi USKOK tajne'. Još joj je poručeno kako 'ni USKOK ni DORH ne mogu i neće davati bilo kakve informacije ili komentare'. Potom je Jadranka Kosor, kao predsjednica HDZ-a, pisala 'nadležnim institucijama' s upitom je li njezina stranka pod istragom. Stranačka glasnogovornica Sunčana Glavak potvrdila je tu informaciju te najavila kako će 'odgovor odmah objaviti na web-stranicama HDZ-a'.

Njegovom kolegi Željku Žganjeru, bivšem ravnatelju USKOK-a, potez Jadranke Kosor 'ne čini se neuobičajenim'. 'Svatko može postaviti pitanje DORH-u u vezi stvari u kojima ima neki svoj opravdani pravni interes. To može učiniti svaki građanin ako raspolaže informacijama da se u odnosu na njega nešto događa', smatra Žganjer.

Ipak, pojašnjava dalje svoje mišljenje, sve ovisi o fazi u kojoj se određeni postupak nalazi, odnosno postavlja se 'pitanje u kojoj mjeri određeno državno tijelo može dati neku informaciju, jer postoje odredbe u zakonu koje govore o tajnosti postupka, a koje to mogu i sprečavati'.

'Malo je specifična situacija, jer ne pita bilo tko nego premijerka. Ako premijerka pita vode li se kakvi izvidi protiv HDZ-a, a predsjednica je stranke, logično je da ima opravdani interes saznati je li to točno ili nije', ukazuje Žganjer. Vjeruje i kako će DORH, kao i svako drugo nadležno tijelo kojem se netko obrati, sukladno zakonskim ovlastima dati svoj odgovor.