LEPEJ O PROSVJEDIMA I ŠTRAJKU GLAĐU

'Kosor je ostavku već trebala dati ako joj je Hrvatska uistinu na srcu'

15.03.2011 u 11:04

Bionic
Reading

Ankica Lepej, aktivna na antivladinim prosvjedima i jedna od savjetnica predsjednika Ive Josipovića u Vijeću za socijalnu pravdu, najavila je preko Facebooka da će, ako vlada ne podnese ostavku do subote, 19. ožujka, započeti štrajk glađu. U intervjuu tportalu otkriva motive takve svoje odluke

Bivša bankarska službenica koja je u listopadu 1998. prodrmala HDZ provaljivanjem istine o bankovnim računima bračnog para Ankice i Franje Tuđmana, što je pak bio detonator za veliko nezadovoljstvo građana prema tadašnjem autoritativnom režimu i zbog čega je postala žrtva žestoke osvete prošavši, zajedno s članovima obitelji, teške godine patnje i siromaštva, danas je prepoznatljivo lice zagrebačkih prosvjeda kojima želi dati osobni doprinos još jačim i odvažnijim angažmanom, onom vrstom koja traži od osobe najveće odreknuće – riskiranjem vlastita zdravlja.

Ankica Lepej – prva hrvatska zviždačica

Zgrožena činjenicom da je Franjo Tuđman obmanuo javnost prikrivajući visinu i porijeklo svojih prihoda, otkrila je bankovne račune i imovno stanje obitelji tadašnjeg predsjednika Hrvatske. Istog trenutka Zagrebačka banka raspisala je nagradu od milijun kuna onome tko otkrije identitet osobe koja je te podatke dala medijima. Ankica Lepej dobrovoljno se prijavila i priznala da je upravo ona otkrila podatke – ali je odbila nagradu! Nekoliko dana kasnije, Ankici Lepej uručeno je rješenje o izvanrednom otkazu, policija ju je počela ispitivati i 'obrađivati', a Državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv nje 'zbog kaznenog djela odavanja poslovne tajne'. Tako su Ankica Lepej i njezin suprug Slavko, koji je već prije (1991) ukazivao na laži, licemjerje i kriminal 'državnog vrha', zbog čega je otjeran s posla, ostali, s dvoje djece, bez posla i stana. 'Slučaj Lepej' podijelio je Hrvatsku. Građanska Hrvatska stala je na stranu časne i odvažne bankarske službenice. Vlastodršci su je optužili za veleizdaju pa su je, zbog svjedočenja istine, počeli kazneno progoniti i šikanirati.

Poštovana gospođo Lepej, bili ste na svim antivladinim prosvjedima u Zagrebu. Zašto ste se odazvali?
- Da, bila sam na svim osim na prvima, jer sam bila sa suprugom u bolnici. Na ulicama sam zato što podržavam opravdan bunt prosvjednika koji traže ostavku Vlade i nove izbore.

Za pad ste Vlade. Vidite li alternativu vladajućoj koaliciji?
- Da, obavezno. Alternativa uvijek postoji, jer gore nego sada nam ne može biti, a odlučit će realni programi bez varanja, laganja i političke kozmetike. I drugo: odlučit će veliki postotak izlaska građana na izbore.

Jeste li svjesni što donosi ozbiljno proveden štrajk glađu?
- Jesam.

Imate li uzore u toj najavljenoj akciji?

- Imam, već dvadeset godina više sam gladna nego sita, kao i 80 posto naših građana.

Mislite li da je baš nužno da se žrtvujete na taj način?
- Nije to žrtva, to je potpora prosvjednicima, jer od subote neću moći biti u prosvjednoj koloni, a stalo mi je da prosvjedi idu sve dok premijerka ne ponudi ostavku.

Biste li bili sada tako odlučni da prije 12 godina niste odlučili odati istinu o računima bračnog para Tuđman?
- Bih.

Što poručujete onima koji sjede doma, iako žive ugroženo, dok vi marširate za prosperitet?

- Neka se solidariziraju s prosvjednicima jer im je to korisnije za zdravlje i izvjesniju budućnost, nego gledati doma prazne tanjure jer ih nemaju čime napuniti da bi svoju obitelj prehranili.

Nose li neki prosvjednici poruke koje Vam ne odgovaraju?
- Nose poruke protiv ulaska u EU.

Dakle, Vi ne podržavate one koji su protiv ulaska RH u EU?
- Ne! Ja sam za ulazak u EU.

Što najviše zamjerate Jadranki Kosor?

- Samodopadnost, nesposobnost, neiskrenost, omalovažavanje javnosti i neprihvaćanje odgovornosti za silnu pljačku počinjenu od bivšeg premijera i drugih najviših članova HDZ-a. Zamjeram joj i laž da nije znala za crne fondove svoje stranke i još previše razloga za njezinu ostavku koju je trebala već dati, ako joj je Hrvatska uistinu na srcu.

Što kaže Vaša obitelj na odluku da idete u štrajk glađu ako se ne ispuni Vaš zahtjev da Vlada odstupi do 19. ožujka?

- Neka to ostane u mojoj obitelji.

Zašto ste odabrali taj dan?
- Zato što više ne mogu toliko s prosvjednicima hodati, ipak su mi 63 godine, a za Vladu je to dovoljno vremena da postupi razumno za dobrobit sviju, jer bojim se da je građansko nezadovoljstvo previše proključalo i da bi moglo izmaknuti kontroli.

Kako planirate provesti štrajk ako do toga ipak dođe?
- Bez medija, jer želim čuvati snagu, a mediji me, što sam svih ovih godina osjetila, ponekad iscrpljuju. Kako su ovi prosvjedi pokrenuti putem Facebooka, tu sam svoju odluku i objavila na Facebooku. Tu ću nastojati ostati aktivna.

Kakvog ste zdravstvenog stanja?
- Kakvo mi je u ovih dvadeset godina HDZ darovao.

Mislite li da predsjednik Ivo Josipović adekvatno prati vas prosvjednike?

- Svakako, jer se nije udaljio od svojih građana.

Kako tumačite slab odaziv prosvjedima u drugim gradovima?

- Ne zabrinjava me to. Vjerujem da će broj nezadovoljnih na ulicama rasti. Važno je da se u Hrvatskoj konačno počelo prosvjedovati i da se javnost oglasila. Situacija u zemlji je grozna. Svaki dan s ovom vlašću izgubljen je dan. Ovo što mi imamo je tiranija. Nezadovoljstvo građana već se toliko nagomilalo da je postalo nepodnošljivo, a Vlada i premijerka ponašaju se kao da ih se to ne tiče.

Što poručujete mladima?

- Da ne dozvole da im politička svita ukrade budućnost i da svakako izađu na izbore i biraju iskrene, poštene, realne i obrazovane ljude.