MILINOVIĆ BRANI ŠEFICU

'Kosor je bolnici donirala vlastitih 250 tisuća kuna'

13.01.2011 u 14:26

Bionic
Reading

'Ja sam zatražio hitni nadzor i dobio sam prije pola sata odgovor da nije bilo nikakvog kršenja zakona. Ali pazite, predsjednica Vlade u zadnjih 20 godina posjećuje tu bolnicu i do danas to nije bio problem, ali je to izborna godina pa onda zaboravljaju da je predsjednica Vlade donirala svojih vlastitih 250 tisuća kuna', rekao je ministar Darko Milinović u četvrtak uoči sjednice Vlade

Milinović tvrdi kako je očito riječ o predizbornoj kampanji jer je, kaže ministar, predsjednik Josipović bio prije deset dana u bolnici i imao je isti tretman kao premijerka i to nije zabilježeno kao kršenje bilo kakvih zakona. Glasnogovornik Vlade Mladen Pavić je pojasnio da je Kosor 2005. godine osobno onkologiji poklonila 250 tisuća kuna te je postala dožiotna donatorica odjela.

Hitan unutarnji nadzor u Klaićevoj

Nakon bombastičnih napisa u medijima da je premijerka Jadranka Kosor sa suradnicima i snimateljima koji su ih pratili ugrozila zdravlje djece oboljele od malignih bolesti u Klaićevoj, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi od ravnateljstva bolnice tražilo je očitovanje, dok je u samoj bolnici obavljen nadzor. Roditelji su obaviješteni i dali su pristanak za snimanje i fotografiranje djece, a svi koji su ulazili u bolničke sobe bili su adekvatno zaštićeni, zaključak je Povjerenstva za unutarnji nadzor.

Iako je slikanje s djecom, posebice bolesnom, u svrhu političke promidžbe itekako moralno dvojbeno, posjet premijerke Kosor Onkologiji u Klaićevoj odobren je od strane roditelja, a unutarnjom kontrolom provedenom u bolnici nisu utvrđeni nikakvi propusti. U zapisniku, čiju smo presliku dobili, piše da 'zdravlje djece u niti jednom trenutku nije bilo ugroženo jer su premijerka, pratnja te novinari i snimatelji bili adekvatno zbrinuti prema standardima zaštite imunokompromitiranih bolesnika'.

Također navode da su roditelji djece bili obaviješteni o dolasku premijerke i medija te se s njim usuglasili, a neki su se s Kosor i susreli. Posjet nije bio dozvoljen kod bolesnika pod posebnom zdravstvenom skrbi koji su u izolaciji. Kako bi potvrdio nalaze Povjerenstva za unutarnji nadzor, ravnatelj bolnice Krešimir Rotim Ministarstvu je poslao i izjavu glavne medicinske sestre Vlaste Krešić koja je potvrdila da je osobno roditelje obavijestila o posjetu premijerke i predstavnika medija te je nadgledala provođenje zaštitnih mjera. To je pismeno potvrdila i voditeljica Onkološkog odjela Jasminka Stepan Giljević

Politička motivacija napada?

Djeca pod terapijom samo s roditeljima

'Pritužbe od roditelja čija su djeca trenutačno na Onkologiji nismo dobili. Uobičajena je praksa da se dijete snima za potrebe rada udruge ili za senzibilizaciju javnosti za pojedinu bolest, no u svakom slučaju potrebno je odobrenje roditelja', rekao nam je Zoran Cipek, predsjednik Krijesnice, udruge za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima.

Jesu li se prilikom posjeta premijerke prekršili higijenski zaštitni standardi, Cipek nije želio precizirati, no pojasnio nam je kako se u njihovoj udruzi strogo vodi računa da kada dijete završi bolničku terapiju u stan u kojem živi s roditeljima nikako ne ulazi treća osoba.

Zanimljivo je kako je Goran Roić, zamjenik ravnatelja KB Sestre Milosrdnice i šef Klaićeve, okrenuo ploču

Naime, za Novi list izjavio je kako je 'poludio jer nije dozvolio ulazak fotoreportera i novinara već ih je Vladin protokol uveo među pacijente'. 'Kad mi organiziramo medijske posjete bolnici, za to prvo tražimo odobrenje roditelja. Nije trebalo ovako ispasti', rekao je Roić.

No nakon što je priču prenijela većina medija, Roić tvrdi kako su navodi i kontekst njegovih izjava u potpunosti neistiniti i zloupotrijebljeni. Zaključuje kako je članak motiviran politički, a ne brigom za pacijente dječje bolnice.

Populizam u bolnicama

Roić se očito u izjavi za Novi list zaletio, no činjenica jest da je premijerka na istom odjelu u istom sastavu na odjelu bila i prethodnih godina, dok je Onkološki odjel obišao i predsjednik Ivo Josipović na Novu godinu. Šefovi bolnica u tim prigodama zažmire na jedno oko, s političarima obiđu odjele, nadajući se da će oni biti široke ruke prema njihovoj ustanovi kada se bude dijelila proračunska lova.

Bolnice su odličan poligon za populističko pokazivanje tople ljudske strane, koja je s većinom naših političara teško spojiva. Prizori zabrinutih lica te košara i koverti punih darova lakše dopiru do srca potencijalnih glasača. To znaju i lokalni čelnici koji se nacrtaju u rodilištima svakog prvog dana u siječnju te čestitaju majkama prvih novogodišnjih beba, dok očevi nemaju tu privilegiju, već novorođenu djecu gledaju preko stakla.

Zakon je katastrofalan

'Takve aktivnosti su uobičajene kod naših političara. Mnogo je onih koji koriste priliku da se u medijima eksponiraju za prigodne datume, posebice s bolesnom djecom', rekla je Đula Rušinović-Sunara predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata
Oštro je kritizirala i Zakon o pravima pacijenata, pogotovo činjenicu da u članku. 4. koja govori o zaštiti dostojanstva pacijenata nije predviđena novčana kazna za prekršitelje kao što je to u slučaju povrede privatnosti pacijenata.

Ne zna jesu li u Klaićevoj provedene sve mjere higijenske zaštite, no Rušinović-Sunara, inače specijalistica opće kirurgije, pojašnjava da  posjetitelji moraju navući zaštitne maske na lice, navući nazuvke na cipele, navući mantil, oprati ruke te biti nasprejani antiseptičkim sredstvima prije ulaska u bolničku sobu.