HRVATSKO-SLOVENSKI PROBLEMI

Kosor isključila Rudolfa iz pregovora

08.09.2009 u 08:59

Bionic
Reading

Akademik Davorin Rudolf, donedavni šef hrvatskog dijela međudržavne komisije za granicu i jedan od glavnih kreatora hrvatske politike u graničnom sporu sa Slovenijom, a usto i savjetnik hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića, uopće ne sudjeluje u posljednjim pregovorima sa slovenskom stranom

Sve donedavno, Rudolf je bio nezaobilazan pri svakom važnijem sastanku sa slovenskim izaslanstvima, a njegovo mišljenje uvažavalo se prije slanja svih hrvatskih odgovora u Bruxelles tijekom šestomjesečnog trajanja posredničke inicijative Ollija Rehna, piše Novi list

Štoviše, upravo je Rudolf, kao jedan od najvećih hrvatskih stručnjaka za međunarodno pravo mora, trebao biti hrvatski predstavnik u petočlanom arbitražnom sudu, koji je trebao odlučivati o hrvatsko-slovenskoj granici.

Kosor zaobilazi struku

Akademik Davorin Rudolf potvrdio je za HRT kako je isključen izrazgovora. Dodao je kako zbog toga neće prosvjedovati te da želi srećuJadranki Kosor.

Smatra kako Kosor isključuje struku iz razgovora saSlovenjom. Podsjetio je da je sličnu stvar napravio i bivši premijerIvica Račan kada je sklopio štetan ugovor s Janezom Drnovšekom.


Međutim, nakon propasti Rehnove misije, Rudolf nije bio pozvan u Trakošćan na sastanak hrvatske premijerke Jadranke Kosor s premijerom Borutom Pahorom, niti je obaviješten o sadržaju tog razgovora, sve dok sam Rudolf premijerki Kosor nije uputio javni poziv da otkrije hrvatskoj javnosti na kojim osnovama počiva njezin načelan dogovor s Pahorom.

Nakon tog poziva, premijerka Kosor nazvala je akademika Rudolfa i obavijestila ga o svom dogovoru s Pahorom, no i nakon toga Rudolf je ostao isključen iz trenutačne faze hrvatsko-slovenskih pregovora koji bi, ako se obistine najave Zagreba i Ljubljane, konačno mogli uroditi plodom.

Izostanak sive eminencije dosadašnje hrvatske politike prema Sloveniji iz hrvatskog pregovaračkog tima, međutim, u Ministarstvu vanjskih poslova opravdavaju odlukom da pregovori Zagreba i Ljubljane, u sadašnjoj fazi, ostanu poznati samo nekolicini visokih dužnosnika koji su u njih neposredno uključeni, među kojima ima i pravnika.

'Prije početka pregovora konzultirali smo i naše pravne stručnjake, i na temelju tog razgovora utvrdili smo pravni okvir koji se poštuje tijekom aktualnih pregovora, iako ti pravni stručnjaci ne sudjeluju u razgovorima, niti su o njima obaviješteni', objasnio nam je Mario Dragun, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova, uvjeravajući kako će i pravni stručnjaci dobiti informaciju o pregovorima kada između Zagreba i Ljubljane bude postignut 'visok stupanj suglasnosti'.

Uz Rudolfa, ranije su u vezi pregovora sa Slovenijom redovito konzultirani još i vrsni pravni stručnjaci Vladimir Ibler, Vladimir Đuro Degan i Budislav Vukas, no svi oni sada, prema objašnjenju Ministarstva vanjskih poslova, dijele istu sudbinu, čekajući kraj pregovora.

Rudolfov izostanak iz hrvatskog pregovaračkog tima sigurno je obradovao slovensku stranu, na kojoj upravo akademika Rudolfa smatraju najtvrđim i najneugodnijim hrvatskim pregovaračem, uz rašireno uvjerenje da su hrvatsko-slovenski pregovori postali zarobljenikom nepopustljivosti pravnih stručnjaka.

Upravo je Rudolf, naime, svojedobno bio među najvećim protivnicima jedinog dosadašnjeg »kompromisa«, onog pokojnih premijera Račana i Drnovšeka, čijem je rušenju izravno pridonio uz obrazloženje da taj dogovor ne poštuje međunarodno pravo.