A MOŽDA I PLAN C

Kosor: Imamo plan B za brodogradnju!

19.03.2010 u 15:16

Bionic
Reading

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor posjetila je Brodosplit i održala sastanak s Upravom, ali i s predstavnicima sindikata splitskog škvera. Nakon sastanka prisustvovala je svečanom porinuću novog trajekta za Jadroliniju

Nakon sastanka je dala kratku izjavu za medije o sadržaju razgovora. Kosor je naglasila da se danas razgovaralo isključivo o splitskom brodogradilištu, i to prvo s Upravom, a potom i s predstavnicima tri sindikata. Kao najvažnije je istaknula da stečaja o kojem se u posljednje vrijeme govorilo neće biti.

Sastanku je uz premijerku prisustvovao ministar financija Ivan Šuker, ministar gospodarstva Đuro Popijač i ministar prometa Božidar Kalmeta.

'Prije svega očekujemo uspješan tijek privatizacije, ali u dogovoru s Upravom i sindikatima je odlučeno da se za svaki slučaj istovremeno radi i na mogućem planu B ako privatizacija ne uspije. Na tome projektu se treba raditi odmah, danas. Ako privatizacija ne uspije, Vlada će učiniti sve, ali baš sve da se ovdje nastavi proizvodnja u realnim okvirima', izjavila je Kosor, ali je odbila precizirati koji su to realni okviri.

Na upit ima li pritisaka iz Bruxellesa, predsjednica Vlade je odlučno odbacila tu mogućnost i dodala: 'No jedan od strateških političkih, pa i povijesnih ciljeva Hrvatske je priključenje Europskoj uniji.' Zvonko Šegvić, čelnik Nezavisnog sindikata u Brodosplitu, rekao je da se razgovaralo o svim varijantama. 'Već sutra nastavljamo raditi najbolje brodove na svijetu, treba zavrnuti rukave i nastaviti raditi na svim planovima, pa i na planu C', zaključio je Šegvić.

Nakon sastanka i izjava za medije, delegacija Vlade je prisustvovala porinuću novog trajekta za domaćeg brodara Jadroliniju. Osim premijerke i ministara iz Vlade, na svečanom porinuću je bio i župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader, ali i danas marginalizirani gradonačelnik Splita Željko Kerum kojega su na predstavljanju bučno pozdravili radnici škvera.

To mu je vjerojatno bila satisfakcija s obzirom da je bio vidno neraspoložen zbog sustavne marginalizacije, i to nije krio. Jadranka Kosor je pozdravila radnike kratkim govorom u kojem je pozvala da 'ne pričamo, nego radimo'.

Nakon uspješnog porinuća prošetala se po dokovima Brodosplita i rukovala se s okupljenim radnicima koji su različito reagirali na njenu prisutnost, od srdačnog pozdravljanja do provokativnog dobacivanja.