POPUT 2010?

Kosor: Iduća godina ne smije biti izgubljena

31.12.2010 u 11:23

Bionic
Reading

Jadranka Kosor je u petak na Silvestrovo ponovila da iduća godina ne može i ne smije, unatoč željama nekih, biti izgubljena godina

Istaknula je da će predano nastaviti raditi na ostvarenju tri cilja - završetku pregovora s EU-om, gospodarskom oporavku te nastavku borbe protiv korupcije.

Na pitanje na što je ponosna, a što ne bi ponovila, premijerka Kosor je rekla da je ova godina bila teška te da su odradili puno dobrog posla. Očekuje da će iduća godina, prije svega, biti bolja u gospodarskom oporavku, istaknuvši da će središnje mjesto rada njezine vlade biti poticanje investicija, veći rast industrijske proizvodnje i od najavljenih 1,5 posto te povećanje zaposlenosti.

'Rast nezaposlenosti bilo je možda nešto najteže za mene i Vladu u prošloj godini', kazala je. Izrazila je nadu da će u borbi s nezaposlenošću u idućoj godini pomoći na lokalnoj razini, poslodavci, ali i drugačiji socijalni dijalog sa sindikatima.

Najboljim u 2010. ocijenila je uspjeh u pregovorima s EU-om, jer su sva poglavlja otvorena, a 28 je zatvorenih. 'Kraj pregovora je vidljiv i opipljiv i kraj pregovora je tu', rekla je.

Uspješnim trenucima smatra uvođenje reda u javnim poduzećima, istaknuvši da su upravo zbog toga, unatoč zahtjevima s početka godine za poskupljenjem struje od najmanje 20 posto, ipak izdržali 2010. bez poskupljenja struje. Dobrim je ocijenila stvaranje novog ozračja u političkom životu za stvarnu borbu protiv korupcije.

Pri tome je izdvojila donošenje Zakona o oduzimanju imovine svima koji će biti pravomoćno osuđeni za kriminal i korupciju, unošenje odredbe u Ustav o nezastarijevanju pretvorbenog kriminala te uštede koje su se postigle zahvaljujući objedinjenoj javnoj nabavi. Kosor je rekla da je, po najnovijim podacima, kartičnim sistemom plaćanja plavog dizela ušteđeno 150 milijuna kuna. Pozitivnim je ocijenila i program gospodarskog oporavka, smanjenje neporeznih davanja i sl.