BRDO KOD KRANJA

Kosor i Pahor pohvalili Dodikovog izaslanika

20.03.2010 u 13:45

Bionic
Reading

Konferencija o zapadnom Balkanu u Brdu kod Kranja završila je ranije nego što je planirano zajedničkom izjavom domaćina konferencije slovenskog premijera Boruta Pahora i hrvatske premijerke Jadranke Kosor, u kojoj su hvalili hrabrost predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića zbog činjenice da se uopće odazvao balkanskoj konferenciji jer su svjesni da Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo, pa će Špirić morati odgovarati na mnogo pitanja kad se vrati kući

Među novinarima se pronijela vijest da će Špirić, inače član Dodikove stranke, otići s konferencije kada riječ preuzme kosovski Hashim Taqi, a koja se kasnije pokazala točnom. Za vrijeme izlaganja Hashima Taqija, Nikola Špirić je ustao iz izišao iz dvorane. S obzirom na to da je Taqi govorio posljednji, nakon toga je još samo konstatirana završna deklaracija te su svi sudionici konferencije otišli na ručak. Inače, hrvatska premijerka je na konferenciji za novinare izjavila da su 'svi bili pozvani i svi bili dobrodošli' na ovu konferenciju, kojoj je tema bila europski put jugoistoka Europe. Hrvatska je svoje ciljeve na ovoj konferenciji ostvarila – organizirala je zajedničku konferenciju sa Slovenijom te je svoju podršku europskom putu ostalih zemalja jugoistoka Europe pokazala konkretnim primjerom, poklonivši im prijevode europske Pravne stečevine.

Hrvatska premijerka dogovorila je sa Špirićem zajedničku sjednicu vlada naših dviju država.

Kosor je na završetku balkanske konferencije ponovila da su ona i Pahor dogovorom oko arbitražnog sporazuma pokazali put kojim se mogu rješavati problemi. 'Potrebna je dobra volja, ozračje uvažavanja i dijaloga, a ako se govori o političarima, onda je potrebna i trunka osobne hrabrosti', smatra Kosor. Napomenula je da su danas baš na sastanku pričali o tome da je potrebno odvojiti bilateralne probleme od europskog puta. Slovenski premijer Borut Pahor je podsjetio da je ideja o ovoj konferenciji nastala na sastanku njega i premijerke Kosor na Kranjskoj gori: 'Tada smo govorili o procesu širenja i da se prostor kojem gravitiraju obje države nalazi u prijelomnom trenutku te da taj trenutak treba prepoznati i djelovati.'

On je zadovoljan učinjenim jer su za istim stolom uspjeli okupiti voditelje i premijere zemalja koje se međusobno ne priznaju. Posebno je pohvalio Špirića: 'On je bio pod velikim pritiskom da ne dođe na ovu konferenciju jer njegova zemlja ne priznaje Kosovo, ali je nadvladao zadrške koje su imali neki drugi predsjednici.'

Dalje je govorio o tome da je ovim sastankom pokrenut proces Brdo, koji je otvoren i za one kojih nije bilo ovdje. Rekao je da će se proces nastaviti na razini ministara infrastruktura jer je zaključeno da u ovom dijelu Europe ne postoji nijedan zajednički infrastrukturni projekt koji bi mogla financirati Europska unija, zbog problema koje imaju države imaju međusobno.

Potom se vratio na temu međusobnog nepriznavanja u regiji koji je dijagnosticiran kao ključno pitanje. Naglasio je da svatko mora svakoga priznati te da u politici ništa nije moguće ako nema povjerenja. 'Jadranka i ja znamo to iz vlastitih iskustava', rekao je Pahor. Dalje je naglasio da on ne radi pritisak kada bi neka država trebala priznati drugu, ali to je pitanje par exellance koje će pomoći da riješimo fundamentalna pitanja.

Na kraju je rekao i da Europska unija nema jedinstven pogled po pitanju Kosova jer ga nije priznalo pet članica te organizacije.

Zajedno u Europsku uniju

'Radi se o EU-u koji podcjenjuje mogućnosti koje ovaj prostor daje cjelokupnoj Europi i samom EU-u i ja ću kao član Europskog vijeća upozoriti da se nalazimo u prijelomnom trenutku u kojem se ovaj prostor bori s ogromnim problemima, ali koji ima velike mogućnosti i mi ćemo se morati odlučiti želimo li put u probleme ili u mogućnosti. Ne bi bilo prvi put da Europa možda previdi da se nalazimo na prijelomnoj točki, da se uplaši problema i makne pred njima i ispusti mogućnosti', zaključio je Pahor.

Kosor na konferenciji s Hrvatskom na srcu

Jadranka Kosor je na početku konferencije o zapadnom Balkanu u Brdu kod Kranja, kojoj je Hrvatska domaćin zajedno sa Slovenijom, uručila Prijevode europske pravne stečevine zemljama jugoistočne Europe koje su to tražile.
Riječ je o simboličnoj gesti, ali i konkretnom obliku potpore tim zemljama na europskom putu.

'Čast mi je i zadovoljstvo uoči ovoga važnoga sastanka uručiti Prijevode pravne stečevine u koje je uloženo puno truda hrvatskih stručnjaka te mnogo novca. Ovo je gesta kojom svi zajedno kročimo na euroatlantski put', rekla je premijerka Jadranka Kosor. Slovenski premijer Pahor je dodao da su oni kada su se nalazili u procesu pregovora morali prevesti 84 tisuća stranica, Hrvatska je prevela 100 tisuća te je izrazio nadu da zemlje koje su danas dobile prijevode neće morati prevoditi dodatnih 20-30 tisuća stranica.

Jadranka Kosor nosi broš u obliku Hrvatske

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele je rekao da je gesta veća od simbolike i novca koji je prijevode utrošen.

Planirano je bilo da i Srbija primi te prijevode, ali njezina nenazočnost ne znači da ih neće dobiti drugom prilikom, kako je i obećano.

Pompozno najavljivana konferencija Zajedno za Europsku uniju: doprinos zapadnog Balkana europskoj budućnosti u Brdu kod Kranja doživjela je fijasko i prije nego što je počela, nedolaskom srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i predsjednika Europske unije Hermana von Rompuya te španjolskog ministra vanjskih poslova Miguela Moratinosa. Tako je, od europskih čelnika, na konferenciju došao samo povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

Na konferenciju su stigli, kako je i najavljeno, osim domaćina - premijera Slovenije i Hrvatske, Boruta Pahora i Jadranke Kosor - i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić, premijeri Albanije Sali Berisha, Kosova Hashim Taqi i Makedonije Nikola Gruevski te predstavnik UNMIK-a s Kosova Lamberto Zannier.

Jadranka Kosor i Borut Pahor su, kao domaćini, dočekivali goste te ovoga puta nisu bilo modno usklađeni kao toliko puta dosad. Hrvatska premijerka je nosila broš u obliku Hrvatske.

Za novinare je i dalje top tema konferencije nedolazak srpskog predsjednika.

Hashim Thaqi je na novinarsko pitanje kako komentira izostanak Borisa Tadića s konferencije odgovorio: 'Naša vizija je suradnja, a ne bojkot.' Abanski premijer Sali Berisha je na isto pitanje odgovorio da mu je žao što Tadić nije došao na konferenciju jer ga mjesto u dvorani čeka.