(DE)BLOKADA PREGOVORA

Kosor i Pahor očekuju rješenje do kraja godine

31.07.2009 u 11:54

Bionic
Reading

Hrvatska i Slovenija dogovorile su okvirni plan prema kojem bi se do kraja ove godine moglo pronaći rješenje graničnoga spora i blokade hrvatskih pristupnih pregovora, izjavili su u petak nakon sastanka u dvorcu Trakošćan premijeri Jadranka Kosor i Borut Pahor

Slučajno ili namjerno, Kosorica i Pahor čak su bili i modno usklađeni. On ima kravatu iste boje kao što je Jadrankin kostim. Očito je upalilo, jer su uskladili i mišljenje o blokadi pregovora.

Dvoje premijera na sastanku su dogovorili okvirni plan prema kojem bi se rješenje uskladilo do jeseni, a usvojilo do kraja godine. 'Pronašli smo put kojim treba ići... zadovoljna sam što smo se počeli dogovarati oko stvari koje su u interesu obiju zemalja', rekla je Kosor.

'Postoji mogućnost da još ove godine riješimo problem obiju zemalja, a to su ulazak Hrvatske u EU i nastavak pregovora te rješenje graničnoga pitanja', izjavio je Pahor. On je objasnio da će se u intenzivnim razgovorima ministarstava vanjskih poslova i premijera, 'ali ne uvijek pred kamerama' do jeseni uskladiti rješenje kojim bi se do kraja godine riješio problem.

'Trasirali smo put koji daje nadu da ćemo doći do rješenja u interesu obiju zemalja i EU kako bi se nastavilo proširenje na Zapadni Balkan', rekao je Pahor. Kosor je dodala da je sve što Hrvatska čini na tragu dobrosusjedskih odnosa i u interesu ulaska Hrvatske i regije u Uniju.

'Sve što činimo na tragu je dobrosusjedskih odnosa. To činimo i zbog toga da Hrvatska postane članica Unije i zbog perspektive ostalih zemalja regije', istaknula je hrvatska premijerka.

Rekavši da je na sastanku 'otvorena nova stranica' u odnosima dviju zemlja, Kosor je razgovore s Pahorom ocijenila vrlo dobrima i konstruktivnima te dodala da su oni ponudili put kojim ćemo ići. Pahor je kazao da s optimizmom gleda u budućnost jer postoji politička volja obiju strana da se uz poštovanje i povjerenje 'do kraja 2009. dogovorimo o rješenju obaju pitanja'.

Sastanak premijera Kosor i Pahor prvi je otkako je nova hrvatska premijerka u početku srpnja preuzela dužnost. Iako su tijekom spora oko blokade hrvatskih pregovora Ljubljana i Zagreb izmjenjivali oštre riječi i međusobno se optuživali za propast inicijative europskog povjerenika Ollija Rehna, Kosor i Pahor u izjavama za medije ublažili su retoriku i nakon sastanka u Trakošćanu bili vidno raspoloženi.