NOVA RADNA SKUPINA

Kosor i Mlakar sjetili se decentralizacije

23.09.2010 u 18:13

Bionic
Reading

Nije Vlada stala samo na osnivanju radne skupine za obranu od poplava, nego je na današnjoj sjednici osnovala i radnu skupinu za često spominjano, ali nikad konkretizirano pitanje decentralizacije i tako probudila referendumom zgrčenog pa opet uspavanog ministra uprave Davorina Mlakara

Radna skupina za decentralizaciju, među ostalim će utvrditi poslove koji se sa središnjih vlasti prenose na jedinice lokalne samouprave. Na čelu joj je resorni ministar Mlakar, a u radnoj skupini su i tajnici iz niza državnih ministarstava i zavoda te predstavnici područne i lokalne samouprave i sindikata.

Vlada je utvrdila strategiju svojih programa od 2011. do 2013., a ministar financija Ivan Šuker naglasio je da je naglasak na pokazateljima i praćenju provedbe programa, jer je za kvalitetnu alokaciju novca iz državnog proračuna nužno dobro definirati pokazatelje i dobro postaviti sustav praćenja vladinih programa.

Kazao je da je 'u situaciji ograničenog proračuna bitno da proračunskim korisnicima bude jasno koji su to programi koji u kratkom roku mogu dati pozitivan učinak, te da puno malih programa treba objediniti u velike gospodarske projekte s većim efektom'.

Strategija je obuhvatila i operativne programe koji se financiraju iz pretpristupnih programa te korištenje kohezijskih i strukturnih programa EU.

Vlada je danas prihvatila probnu primjenu Prijedloga jedinstvene liste funkcionalnih sposobnosti, a ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović naglasio je da je riječ o dokumentu koji će odrediti cilj i brzinu reforme socijalne skrbi

'Konačni cilj je lakše ostvarivanje prava osoba s invaliditetom, koje koči brojna i troma administracija, ali i obračun s mogućim zloporabama socijalnih davanja te brojne uštede', rekao je Milinović.

Objasnio je da osoba koja želi ostvariti prava na temelju tjelesnog oštećenja sada mora proći i do četiri različita vještačenja - u sustavu socijalne skrbi, zdravstva, Ministarstvu branitelja te u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, jer u Hrvatskoj ne postoje jedinstveni kriteriji za utvrđivanje invaliditeta.

'U svim tim sustavima zaposleno je 150 stručnjaka koji provode poslove vještačenja, a uz to je angažiran i niz vanjskih suradnika, za koje je 2009. isplaćeno više od 28,5 milijuna kuna', upozorio je Milinović, naglasivši da bi jedinstveno tijelo vještačenja trebalo otkloniti sve te probleme.

U saborsku proceduru vlada je uputila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Zakladi 'Hrvatska za djecu', na temelju kojih će u krug korisnika Zaklade ući i pravne osobe u djelatnosti odgoja, obrazovanja, socijalne skrbi i zdravstva.

Iz Zaklade su se do sada financirali programi pomoći za obitelji s petoro i više djece, a ubuduće će te programe moći koristiti i obitelji s manje djece.

Saboru su upućene i izmjene Zakona o pučkim otvorenim učilištima, na temelju kojih će Grad Zagreb steći puna osnivačka prava nad Pučkim otvorenim učilištem u Zagrebu, koja je do sada dijelio s državom.

Vlada je Saboru predložila i ratifikaciju sporazuma između vlada Hrvatske i Srbije o suradnji na području obrane, koji će, po riječima ministra obrane Branka Vukelića, ojačati suradnju dviju država i stabilnost cijele regije.