HOĆE LI SE DOGOVORITI?

Kosor i Milanović konačno na kavi

21.01.2010 u 10:50

Bionic
Reading

Nakon nekoliko mjeseci egoističnih prepucavanja tko bi koga trebao zvati na sastanak, premijerka Jadranka Kosor u ponedjeljak je uputila poziv šefu SDP-a Zoranu Milanoviću da danas poslijepodne u Banskim dvorima porazgovaraju o svim važnim pitanjima, posebno o gospodarstvu

Glasnogovornica SDP-a Gordana Grbić tportalu je potvrdila da je Zoran Milanović spreman za večerašnji sastanak s premijerkom Kosor u Vladi: 'Poziv iz Vlade stigao je u ponedjeljak, Milanović je nakon toga tražio dodatna objašnjenja iz Vlade i dobio ih. On će u Vladi predstaviti drugačiji gospodarski program jer SDP nudi svoja rješenja.'

U Vladu stižu šefovi svih parlamentarnih stranaka

Nakon sjednice Vlade, oko 14 sati, u Banskim dvorima sastaju se čelnici svih parlamentarnih stranaka na razgovorima oko izmjene Ustava. 'Riječ je o 12 zakona, prijedlozima HDZ-a i SDP-a, stoga ću zbog usuglašavanja s najvećom oporbenom strankom održati poseban sastanak sa šefom SDP-a Zoranom Milanovićem', najavila je Jadranka Kosor u ponedjeljak nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Jedno od pitanja koja bi se trebala riješiti su dvostruko pravo glasa za manjine i glasovanje državljana koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

Za kraj radnog dana - kava s Milanovićem

Poslije razgovora o Ustavu, Kosor će, nakon nekoliko mjeseci prepucavanja u javnosti, napokon ostati nasamo s Milanovićem na razgovorima o općoj gospodarskoj situaciji, brodogradnji, reformi i borbi protiv korupcije.

'Hrabre nas dobre ocjene iz SDP-a i njihovih stručnjaka te su i oni pozvani na razgovore oko teških pitanja', rekla je Kosor najavljujući sastanak koji je dugo čekala.

Otkada je Kosorica na čelu Vlade, s Milanovićem nije bilo lako. Na pozive na kavu nije joj odgovarao direktno, nego je preko medija slao poruke da Kosor zove na ozbiljne razgovore, a ne na kavu. Ona je jednom izjavila da je Milanović isključiv i odbojan te da bi lakše razgovarala s pokojnim šefom SDP-a Ivicom Račanom.

'Ja sam predsjednica Vlade, tko je Milanović da mene poziva?!'

Prepucavali su se oko arbitražnog sporazuma. Milanović je optuživao Kosor da je prešutjela važne dijelove pregovora sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom, a Kosor mu je uzvraćala da laže.

Tek je nakon pobjede SDP-ovog kandidata Ive Jospovića na predsjedničkim izborima prije desetak dana Milanović upravo u izbornoj noći pozvao Kosor na razgovor: 'Ne prihvaćam odgovor premijerke Kosor da njezin poziv na razgovor stoji na stolu već šest mjeseci, jer nije riječ o pozivu na kavu nego o ozbiljnim razgovorima. Tražimo politički dijalog', rekao je Milanović, a zapravo se mjesecima skrivao i od medija i svih važnih događaja.

Kosor se uvrijedila takvim pozivom te je uzvratila: 'Pozivala sam Milanovića prije šest mjeseci, a on ne samo da se oglušio na te pozive, nego je dogovoreni susret otkazao preko medija. Očekujem da Milanović preformulira svoju izjavu i kaže:'Odazivam se na poziv predsjednice Vlade', i onda ću to smatrati korektnim temeljem za razgovor. Ja sam predsjednica Vlade, tko je on da mene poziva?!'