OBEĆANJE LUDOM RADOVANJE

Kosor: Cijena struje sigurno neće rasti

21.08.2009 u 15:48

Bionic
Reading

Premijerka Kosor na Čiovu je predala ključeve za 60 stanova ratnim vojnim invalidima te odgovarala na pitanja novinara. Potvrdila je kako struja neće poskupjeti, te kao je zatražila istrag broja automobila u ministarstvima

Podsjetila je kako je prilikom rebalansa proračuna vlada razgovarala i s predstavnicima hrvatskih društava u većinskome državnom vlasništvu, među kojima i s predstavnicima tvrtaka koje se bave proizvodnjom energenata i njihovom trgovinom, te da su se tom prilikom dogovorili da se neće povećavati cijena struje

Podsjetila je na vladinu odluku da se do kraja godine zabrani kupnja automobila za državna tijela te je najavila da će takva restriktivna mjera ostati vjerojatno i 2010. Također je istaknula kako je osobno tražila da se istraži s koliko automobila raspolažu jer je nužna preraspodjela automobila nekim ministarstvima i tijelima državne uprave koji, po njezinim riječima, imaju vrlo loš vozni park.

Odgovarajući na novinarske upite premijerka je rekla da država ne tolerira dugove Ine (poreze i trošarine), te da je u tom pogledu 'poduzeto nekoliko aktivnosti'. Po njezinim riječima, dugovi koji se spominju u vezi s Inom morat će se riješiti do donošenja proračuna za 2010.

'Država mora povući (upotrijebiti) one mehanizme koje imamo na raspolaganju u rukama, pa tako vezano i za Inu, i o tomu se iznimno puno razgovara ovih dana', rekla je predsjednica Vlade. Na pitanje hoće li vlada blokirati Inin račun zbog dugova premijerka je odgovorila: 'Vidjet ćemo.'

'Radi se na razrješenju tog problema dugovanja, koje je iznimno veliko i koje onda genererira probleme i drugima - na autocestama i cestama itd. To jest jedan zatvoreni krug iz kojega moramo izići', izjavila je, podsjećajući kako je od tvrtaka i trgovačkih društava u kojima država ima većinsko vlasništvo zatraženo da vladi podastru planove za rješavanje nelikvidnosti.

Premijerka je također istaknula da na temelju njezina zahtjeva stručnjaci provode istragu poslovanja u Hrvatskoj elektroprivredi (HEP). Dodala je da će odluke (o HEP-u) donositi na temelju stvarnih podataka, a ne na temelju onoga što je čula, vidjela (u medijima) ili pročitala.

Govoreći o najavi sindikalnih vođa u splitskoj Željezari da će od idućeg tjedna, zbog teškog stanja 460 radnika koji mjesecima ne primaju plaću, štrajkati glađu, premijerka Kosor je istaknula da će vlada pomoći koliko god bude mogla na prevladavanju teškoća u toj tvrtki. Dodala je kako je dogovoreno da se radnicima splitske Željezare osigura jedna plaća.

Na upit kako ocjenjuje interes za kupnju hrvatskih brodogradilišta, odgovorila je da će ocjenu moći dati nakon završetka natječaja, koji još traje.'Vjerujem da će taj iznimno važan posao uspjeti zadovoljiti temeljni zahtjev koji traže i radnici, a to je osiguravanje njihovih radnih mjesta i tradicije', dodala je Kosor.

Osvrnula se i na slovensku blokadu pregovora te dodala 'vjerujem da ćemo konačno pronaći rješenje za deblokadu pregovora, ali ne mogu ništa konkretnije reći jer smo se tako slovenski premijer Pahor i ja dogovorili. Znači, sada je na redu 'tiha diplomacija', odnosno traženje mogućeg okvira za konačni dogovor', rekla je premijerka.

S tim u vezi, istaknula je kako je sigurna da će se 'cijeli taj posao završiti do kraja godine ili početkom sljedeće godine'.'Tu mislim i na naš posao koji Hrvatska mora napraviti na prilagodbi i izradi zakona, a to će se naći na dnevnom redu sjednice vlade sljedećeg tjedna', rekla je, dodajući da se sa Slovenijom moramo dogovoriti i riješiti problem jer ćemo uvijek biti susjedi.