NEUSTRAŠIVA JE TA PREMIJERKA

Kosor će se sastancima boriti protiv nasilja

01.10.2010 u 16:11

Bionic
Reading

Institucijama nedostaje koordinacije – velebni je zaključak međuresornog sastanka o temi nasilja u obitelji i nasilja nad ženama koji je danas konačno održan u Ministarstvu unutarnjih poslova na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor

Da doskoče tome problemu, predstavnici policije, zdravstva, socijalne skrbi, pravosuđa, obrazovanja, sudstva i pravobranitelji te još neke druge institucije, ovaj put nisu osnovali neku novu radnu skupinu, ali su odlučili primjenjivati dio svog starog recepta – sastat će se opet i onda će se ponovno sastajati sve češće.

Idući put bit će to u Vladi, a pozvani će biti i predstavnici lokalne vlasti, najavila je to neobjašnjivo zadovoljna sastankom Kosor, požalivši se ipak da je 'nasilje u obitelji iznimno bolna tema o kojoj se danas razgovaralo'.

KOSOR: NEDOSTAJE NAM KOORDINACIJE

Potom je pobrojala zaključke ističući da će 'svatko u svom području rada nastojati poboljšati sustav, bolje se međuresorno povezati i koordinirati premda je činjenica da Hrvatska ima dobre strategije u borbi protiv nasilja u obitelji i dobre zakone iz tog područja'.

Naglasak je stavila na prevenciju rekavši da se u nju 'snažnije mora uključiti obrazovni sustav, i to kroz rodno osviještene programe'.

PREVENCIJA I EDUKACIJA SU KLJUČ

Zadovoljstvo sastankom izrazila je i koordinatorica Autonomne ženske kuće Neva Toelle, oduševljena najavom novih sastanaka, jer je 'na licima i u očima svih prisutnih vidjela iznimnu želju da se rješava problem nasilja nad ženama i nasilja u obitelji'.

'Vrlo je važno da se redovito sastajemo te da se edukacijski programi djelatnika iz resora socijalne skrbi, zdravstva, tužilaštva, sudstva i policije baziraju na rodnom postavu, jer nasilje nad ženama jest rodno pitanje', zaključila je Toelle.

Kad je riječ o represiji, Kosor je kazala 'da većina sudionika sastanka smatra da je potrebno postrožiti zakonsku regulativu u tom području', ali nikakvih daljnjih objašnjenja na tu temu nije bilo.

Kosor je, naime, morala juriti k umirovljenicima pa je javnosti mogla posvetiti tek desetak minuta što bi se moglo protumačiti kao da joj do ove teme i nije dovoljno stalo ili da strahuje od pitanja na neku drugu temu.

No u to je malo vremena stigla još reći da je u području prevencije i obilježavanju nasilnika bitna i aktivnost medija, preko kojih je zaključila prije no što će odjuriti ususret ostalim obavezama svoga natrpanog rasporeda: 'Nitko tko je nasilnik u obitelji, tko tuče svoju ženu ili partnericu ne može u RH biti ugledan član društva. Ne može biti ni ugledni ministar, ni zastupnik, ni novinar, ni odvjetnik, ni liječnik, ne može biti zapravo ništa. Kada nasilnici budu imali taj tretman, imat ćemo i puno veće rezultate.'

CIJELI SUSTAV MORA FUNKCIONIRATI

Posla očito ima još puno s obzirom na to da rezultati nisu baš sjajni, kao recimo u slučaju sudova. Kako je, naime, istaknula pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik: 'Ako je ljudski život najveća vrijednost, onda je njegova zaštita najveći prioritet, a prevencija, ali i represija imaju bitnu ulogu, jer ako žrtva kroz sudsku odluku ne dobiju zaštitu, cijeli sustav pada.'

Centri za socijalnu skrb također su dio problema, ali o njima se nije stiglo pitati nadležnog, ministra zdravstva i socijalne skrbi te potpredsjednika Vlade Darka Milinovića, jer je i on odjurio za šeficom.

No zato je Lukač Koritnik obavijestila da je 'njezin ured od policije zatražio izvješće o slučajevima ubojstava žena u Glini i Benkovcu premda je MUP u svom ranijem izvješću zaključio da su postupali ispravno'.

Taj je zaključak ponovio ravnatelj policije Oliver Grbić, rekavši da je 'osnovana radna skupina i da su u Glini utvrđeni propusti službenika. Zbog toga su pokrenuti stegovni postupci i o tom je obaviješteno državno odvjetništvo, a za Benkovac je utvrđeno da službenici nisu počinili velike pogreške u postupanju'.