PAPA ZADIRE U HRVATSKI SUVERENITET?

Kosor će razgovarati s porečkim biskupom Milovanom

30.07.2011 u 19:25

Bionic
Reading

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor najavila je da će već vjerojatno danas razgovarati s porečkim biskupom Milovanom u vezi s problemom nastalim nakon zahtjeva talijanskih benediktinaca da im se vrate nekretnine nekadašnjeg samostana u župi Dajla u Porečkoj biskupiji za koje su obeštećeni Osimskim sporazumima, a Istarska županija založit će se za zaštitu prava i interesa Biskupije Porečke i pulske i građana Istre

Po pisanju medija, Papa je nakratko suspendirao porečkog biskupa Milovana kako bi španjolski biskup umjesto Milovana potpisao sporazum o uređenju međusobnih odnosa župe Dajle i talijanskog samostana Abbazie di Praglie, koji traži povrat nekretnina ili novčanu, milijunsku naknadu u eurima. Mediji navode i da se Porečka biskupija s tim u vezi obratila i glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću

Na pitanje novinara danas u Donjoj Stubici kako komentira miješanje Vatikana u suverenitet RH u vezi s vraćanjem te nekretnine mimo hrvatskog pravosuđa, premijerka je rekla da će o detaljima razgovarati s biskupom Milovanom, vjerojatno već danas.

Na pitanje novinara hoće li se ona umiješati u spor kazala je da će razgovarati 'o mogućnostima da pomognemo. To je ono što vam mogu reći, rekla je Kosor.

Govoreći o odluci Ustavnog suda o poništenju dvostrukog prava glasa nacionalnih manjina, Kosor je rekla da se odluke svakog suda pa tako i Ustavnog moraju poštovati i provoditi. Također je kazala da će se o tome još dosta razgovarati te da se i ona upitala kako to da se ta odluka donosi uoči izbora. 'Mislimda se mogla donijeti nešto ranije, ali nije na nama u politici da na bilo koji način komentiramo ono što je Ustavni sud odlučio', rekla je.

Premijerka je izjavila i da ne može komentirati najavu predstavnika nekih nacionalnih manjina da će podnijeti tužbu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Kako je rekla, prije toga mora s njima razgovarati, budući da su zastupnici manjina dio vladajuće koalicije.

Istarska županija za zaštitu prava Porečko-pulske biskupije

Istarska županija založit će se za zaštitu prava i interesa Biskupije Porečke i pulske i građana Istre te izražava negodovanje zbog, kako navode u današnjem priopćenju, 'eklatantnog primjera kršenja međudržavnih Osimskih sporazuma, zakona Republike Hrvatske kao i međunarodnog ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske, što bi moglo narušiti i dobre odnose Talijanske Republike i Republike Hrvatske'.

Iz ureda župana Ivana Jakovčića danas je upućeno priopćenje za javnost u vezi s prijeporima nakon zahtjeva talijanskih benediktinaca da im se vrate nekretnine samostana u župi Dajla u porečko-pulskoj biskupiji ili da im se isplati milijunska naknada u eurima.

Provede li se odluka prema kojoj se od Biskupije i novigradske Župe Dajla zahtjeva da se talijanskim benediktincima odmah preda imovina, vrijedne nekretnine i plati 500 tisuća eura, a u roku od godine dana još gotovo 5,5 milijuna eura na ime obeštećenja, poreza i sudskih troškova, ignorirajući odluke hrvatskog suda i apele tijela uprave porečko- pulske biskupije i samog biskupa, mons. Ivana Milovana, porečkoj- pulskoj biskupiji mogao bi zaprijetiti bankrot, naglašava Jakovčić u priopćenju.

Dodaje se, koliko je javnosti poznato, da su benediktinci iz Dajle, kao talijanski državljani već obeštećeni Osimskim sporazumima te da su stim u vezi od Republike Italije već dobili 1,7 milijardi nekadašnjih lira.

'Držimo da bi ovakva odluka mogla donijeti Katoličkoj crkvi u Istri mnoge poteškoće u njezinom djelovanju, a svakako prvenstveno vjernicima, jer bi se zbog visine tražene naknade mogla dogoditi pljenidba čitave imovine Biskupije te njihovo izbacivanje na ulicu', poručio je župan Jakovčić u priopćenju za javnost.