LJUBLJANSKO DELO O SANADERU

'Kosor će požaliti što nije išla na prijevremene izbore'

11.12.2010 u 09:29

Bionic
Reading

Ljubljansko "Delo" u broju od subote, analizirajući moguće posljedice Sanaderova uhićenja za stabilnost hrvatske vlade, tvrdi kako bi se moglo pokazati da je odluka premijerke Kosor da ne pristane na prijevremene izbore bila pogrešna.

Kosor ima problem u odvajanju Sanaderova nasljeđa od vlade i stranke koju vodi jer su i u vladi i u HDZ-u ljudi koji su bili vrlo bliski Sanaderu kao velikom vođi, a među njima je i Kosor', navodi vodeći slovenski list u komentaru.

Najgori udarac koji je Sanader 'sa svojim pajdašima', kako piše Delo, zadao Hrvatskoj nije ekonomski, nego to što su Hrvati potpuno izgubili povjerenje u društvene vrijednosti i institucije pa više ne vjeruju ni strankama ni medijima ni političarima.

'Sve njih Sanader je pokorio i iz toga napravio svoj servis', navodi Delo u komentaru, te dodaje da ni uhićenje bivšeg premijera u Austriji sadašnjoj premijerki neće pomoći u nastojanju da se 'odvoji' od 'Sanaderove baštine' iako je učinila mnogo u oslobađanju pravnih mehanizama za borbu protiv korupcije.

'Nije baš vjerojatno da će Sanader mirno gledati u budućnost iza rešetaka, a u isto vrijeme štititi HDZ. Pravi šou u kojemu će biti razotkrivena štetna uloga HDZ-a za Hrvatsku tek će početi, a mogao bi ga voditi tko drugi nego simbol te stranke - Sanader', navodi slovenski list.

Zato bi premijerka Kosor, dodaje se u komentaru Roka Kajzera, mogla požaliti što nije pristala na prijevremene izbore i 'ljekoviti' odlazak u oporbu nego jer 'tvrdoglavo' ustrajala u ostanku na vlasti.