SABOR POČINJE ZASJEDANJE

Kosor će odgovarati na zastupnička pitanja

22.09.2009 u 16:07

Bionic
Reading

Nakon dvomjesečne ljetne stanke Hrvatski sabor sutra počinje jesensko zasjedanje, na 14. sjednici koja će trajati do kraja listopada, a na predloženom dnevnom redu sjednice je 60-tak točaka, među kojima je i Vladin prijedlog izmjena Zakona o medicinskoj oplodnji.

Tim se izmjenama, među ostalim, određuje da će izvanbračni parovi, koji se kane podvrći medicinskoj oplodnji, taj svoj status moći dokazati potpisivanjem obrasca kod javnog bilježnika, a obrazac će pripremiti Ministarstvo zdravstva. Darivatelji sjemena i jajnih stanica mogli bi ostati anonimni, ne pristanu li, ipak, otkriti svoj identitet nakon što dijete začeto medicinskom oplodnjom navrši 18 godina.

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, tzv. zakona o zabrani pušenja, kojima se, uz određene uvjete, kafićima ponovno dopušta prostor za pušenje.

Zakonske izmjene predviđaju, naime, da površina prostora za pušenje ne smije biti manja od 10 četvornih metara, te da prostor ne smije zauzimati više od 20 posto ukupne površine prostora za usluživanje.

Propisuje se i da uz ventilacijski sustav, prostor za pušenje mora biti opremljen i sustavom za filtriranje. Vlasnicima kafića koji ne mogu ispuniti navedene uvjete omogućuje se da prostor za usluživanje odrede kao pušački prostor, ako ima ventilacijski sustav koji omogućuje najmanje deset izmjena zraka na sat, odvod zraka onečišćenog duhanskim dimom iz pušačkog u otvoreni prostor kroz sustav za filtriranje. Goste kafića vlasnici bi bili obvezni putem plakata, letaka i naljepnica educirati o štetnosti pušenja.

Oba spomenuta zakonska prijedloga iz paketa su predviđenog za usklađivanje sa zakonodavstvom EU - na dnevnom redu je sedam takvih zakona, a predsjednik Sabora Luka Bebić izvijestio je da bi Sabor do kraja godine trebao donijeti još 10 do 15 zakona i time zaključiti proces usklađivanja.

Jesensko zasjedanje obilježit će i dodatne uštede u radu parlamenta (ukidanje besplatnog parkiranja za saborske službenike, štednja na materijalima za sjednicu, smanjenje broja tiskovina za zastupnike, bez besplatnih kava i sokova na sjednicama radnih tijela, manji limit na službenim mobitelima, itd) koje bi, po Bebićevoj najavi, državnom proračunu trebale uštedjeti više od četiri milijuna kuna.

Sabor će, kako je uobičajeno, sjednicu sutra početi aktualnim prijepodnevom koje traje oko četiri sata, a tijekom kojega će zastupnici postavljati pitanja premijerki Jadranki Kosor i članovima Vlade.