POLANČEC JOJ RADI IZA LEĐA

Kosor bi mogla smijeniti cijeli hrvatski vrh Ine

21.08.2009 u 08:23

Bionic
Reading

Premijerka Kosor u utorak je prema pisanju Jutarnjeg lista prijetila šefovima u Ini otkazom ako neće voditi računa o nacionalnim interesima. Na sastanku su bili hrvatski članovi Uprave i izvršni direktori. Mađari su izbjegli susret s hrvatskom premijerkom

Na sastanku je premijerku zanimalo i kako se u Ini donose odluke i iznenadila se kada je doznala da Mađari vrlo autonomno upravljaju tvrtkom. Sugovornici tvrde da se pokazalo da, prema svemu sudeći, Mađari imaju velike ovlasti i nadležnosti te da njihov način vođenja tvrtke, iako nisu većinski vlasnici, nitko ne kontrolira, a kamoli utječe.

U utorak je premijerka direktore Ine upitala zašto je nitko nije obavijestio o tome da će doći do tako drastičnog rasta cijena te da se takvo što sasvim sigurno ne bi usudili napraviti premijeru Sanaderu. Ostala je zatečena kad joj je odgovoreno da se povećanje cijene dogovorilo s potpredsjednikom Vlade i predsjednikom Nadzornog odbora Ine Damirom Polančecom.

Iako je MOL sa 47,15 posto najveći pojedinačni suvlasnik Ine, Vlada ima 44,8 posto, a ostatak od osam posto pripada institucionalnim i privatnim investitorima, premijerka je svojim gostima poručila da hrvatska država još uvijek ima velike mogućnosti u kontroliranju i usmjeravanju rada Uprave te da hrvatski članovi vodstva Ine odgovaraju za svoj rad Vladi, a ne mađarskim vlasnicima.

U Upravi Ine u ovom trenutku od ukupno šest, tri su hrvatska člana - Tomislav Dragičević, Josip Petrović i Dubravko Tkalčić. Također su i tri od šest izvršnih direktora Hrvati - Bojan Milković, Darko Markotić i Tomislav Thür. Ta konstatacija otvara pitanje ugovornih odredbi između Vlade i MOL-a o raspodjeli upravljačkih ovlasti.

U vrijeme kada je MOL imao 25 posto dionica Ine imao je iznimne upravljačke ovlasti koje su prelazile razinu vlasničkog udjela. Sada kada ima 47,15 posto u kuloarima se spekulira o tome da je MOL dobio čak 75 posto upravljačkih prava zbog čega je ministar Polančec i nagrađen utjecajnim mjestom predsjednika Nadzornog odbora.

Objavljivanje ugovora o ovlastima koji je potpisao Polančec s MOL-om također bi otkrilo kontrolira li Vlada i s manjinskim paketom dionica preko Ine svoju energetsku neovisnost. Primjerice, ima li zlatnu dionicu u MOL-u koja joj daje značajna upravljačka prava.

U Hrvatskoj je to nepoznanica jer je ugovor jedna od najstrožih tajni, što se protivi svim načelima vođenja državnih poslova.