HAIDEROVCI ODLUČILI

Koruški parlament će istraživati 'partizanske užase'

10.10.2012 u 13:27

Bionic
Reading

Na jučerašnjoj sjednici parlamenta austrijske pokrajine Koruška, sazvanog zbog devetog pokušaja opozicije da izazove prijevremene izbore, izglasano je i osnivanje komisije koja bi se trebala baviti istraživanjem 'partizanskog užasa', kako je to objasnio Gernot Darmann iz bivše stranke Joerga Haidera, sada FPK (Slobodarska stranka Koruške)

Iako u Koruškoj već mjesecima vlada politički kaos u kojemu opozicijske stranke SPÖ, Zeleni i ÖVP pokušavaju izazvati nove izbore zbog ozbiljnih optužbi da je vladajući FPK duboko korumpiran, na jučerašnjoj sjednici pokrajinskog parlamenta se stiglo raspravljati i o istraživanju partizanskih zločina i djelovanju jugoslavenskih tajnih službi u ovom dijelu Austrije nakon Drugog svjetskog rata.

Osnivanje komisije i istragu je potaknulo i svjedočenje Bože Vukušića, koji je krajem rujna gostovao u Klagenfurtu, te svjedočio s povjesničarom Josipom Jurčevićem o navodnim zločinima Udbe u Koruškoj. Pet Hrvata, među njima i stanoviti Ivo Pomper, tada je svjedočilo pred Odborom za pravo i ustav Koruškog parlamenta, tražeći da se 'istraže zločini jugoslavenske tajne službe', kako je javio klagenfurtski Kleine Zeitung. Jurčević je tada rekao da pomoću tajnih dosjea može dokazati kako bivši suradnici Udbe 'zauzimaju visoke pozicije u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji'. Odbor je tada, glasovima ekstremno desne FKP i konzervativnog ÖVP, donio odluku o uspostavljanju istraživačke komisije koja će se baviti zločinima jugoslavenskih tajnih službi.

A iste stranke su jučer tu odluku izglasale u parlamentu Koruške. Predviđeno je da djelovanje te komisije dijelom financira Koruška, dijelom austrijska država, a očekuje se i financijska pomoć Slovenije i Hrvatske. Predstavnici FPK su se pozivali na 'nove znanstvene dokaze' koji su temelj istraživanja, dok ih je zastupnik Zelenih Rolf Holub upozorio da je među svjedocima koje oni smatraju vjerodostojnim i 'u Njemačkoj osuđeni ubojica Bože Vukušić', kako javljaju Kleine Zeitung i bečki Der Standard. 'Holub je donio i dokumente koji pokazuju da je dotični 1983. osuđen na doživotni zatvor u njemačkom Karlsruheu, te da je onda 1991. izručen Hrvatskoj, gdje ga je na slobodu izgleda pustio hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. Taj čovjek je bio i pripanik fašističkih ustaša, te se u međuvremenu ipak odrekao njihovih simbola', piše Kleine Zeitung što je Holub rekao u koruškom parlamentu.

Der Standard pak javlja da je Vukušić najavio tužbu protiv Rolfa Holuba. Što se tiče istraživačke komisije za 'partizanske užase', kako je to opisao Gernot Darmann iz FPK, ona bi se trebala 'znanstvenim istraživanjem, daleko od politike'. Kada bi trebala početi s radom, još nije jasno, niti tko će biti članovi komisije.

Inače, kada je na red došla tema novih izbora, zastupnici FPK su napustili sjednicu te srušili deveti put zaredom potreban dvotrećinski kvorum da bi bili mogli izglasani izbori.