NEKRETNINE U HRVATSKOJ

Koruška Hypo tužila bivše članove Nadzornog odbora

15.02.2012 u 20:58

Bionic
Reading

Koruška Hypo Alpe Adria Bank tužila je svoje bivše članove nadzornog odbora, zatraživši od njih nadoknadu štete zbog kredita za kupnju nekretnina u Hrvatskoj, objavio je u broju od četvrtka list Wiener Zeitung.

Banka je već ranije podigla tužbu protiv bivših članova uprave Wolfganga Kulterera i Guentera Striedingera, a sada tuži i trojicu bivših članova Nadzornog odbora, Gerda Penknera, člana uprave GraWe osiguranja Siegfrieda Grigga i direktora energetske tvrtke Kelag Christopha Schaschea

Hypo želi tužbom vratiti 6,4 milijuna eura za kredit što je 2005. odobren za kupnju nekretnina u Hrvatskoj.

Banka je 2005. odobrila kredit u visini od 6,7 milijuna eura hrvatskom hotelskom poduzetniku Goranu Štroku za kupnju nekretnina na otoku Jakljanu kod Dubrovnika od Republike Srbije, piše list.

Prema navodima "Wiener Zeitunga", u gruntovnicu je već bila upisana Republika Hrvatska, projekt je zapeo, a Hypo banka nije mogla upisati hipoteku na nekretnine.

Banka je u međuvremenu prodala dio imovine spomenutog poduzetnika, ali joj je nastala šteta od gotovo šest milijuna eura. Tužbom protiv bivših članova uprave i nadzornog odbora banka sada nastoji vratiti taj iznos i odgovarajuće kamate.

Od članova uprave i jednog bivšeg prokurista banka traži čitavi iznos, a od bivših članova Nadzornog odbora želi dobiti 440.000 eura.

Trojica članova nadzornog odbora tada su bili ujedno i članovi kreditnog odbora koji je, tvrdi banka, morao spriječiti dodjelu kredita zbog nedovoljnih sigurnosnih mehanizama.

Kultererov odvjetnik izjavio je za list da njegov klijent još nije dobio tužbu, ali smatra da je "potpuno neosnovana".

List navodi i tvrdnju Striedingera da je hrvatski poduzetnik tada jamčio svojom značajnom privatnom imovinom. Kreditni odbor tada je, tvrdi Striedinger, bio u dovoljnoj mjeri informiran o mogućim rizicima pri upisu u gruntovnicu.

Grigg je pak izjavio da tada nisu postojale nikakve naznake "nekakvih dvojbi u vlasničko pravo".

I Penkner je izjavio za bečki list da su optužbe "bez temelja", jer prema njegovim riječima za kredit nije bio nadležan kreditni odbor, nego skupština Nadzornog odbora. Schasche se za list nije želio izjasniti o tužbi.