TISKANJE NOVIH UDŽBENIKA

Korupcija u Jovanovićevom Ministarstvu?

12.03.2013 u 09:57

Bionic
Reading

Iz udruge Nastavnici organizirano su se osvrnuli na najavu iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o izmjeni udžbenika povijesti, geografije te prirode i društva tvrdeći kako je riječ o korupciji koja ide na ruku izdavačima, jer će se zbog izmjene sadržaja tiskati novi udžbenici umjesto nova izdanja starih. Djeca tako neće moći naslijediti knjige, već će roditelji biti prisiljeni kupovati nove udžbenike

'Ovako kako su najavljene, promjene sadržaja spomenutih udžbenika količinski su minorne, s gledišta struke nebitne, a u doba recesije predstavljaju i rasipanje novca. Nadalje, promjene koje se namjeravaju provesti, količinski iznose manje od deset posto ukupnog sadržaja, što znači da su se, umjesto 'novih udžbenika', jednostavno mogla objaviti nova izdanja starih udžbenika. Međutim, ovako ih učenici više neće moći nasljeđivati: roditelji će morati kupovati nove udžbenike, stara izdanja će završiti u smeću i u antikvarijatima, a sve to zbog minornog broja izmjena koje zapravo ni ne spadaju u struku.
246639,230010,241881,230613
Da apsurd bude još veći, s obzirom na to da Ministarstvo u dogovoru s Agencijom ionako priprema nove predmetne kurikulume, a rok postojećim udžbenicima istječe za godinu dana, ništa se bitno neće dogoditi ako učitelji i nastavnici, prilikom obrade spornih nastavnih cjelina, na satu ukažu učenicima na promjene koje su se dogodile u bliskoj povijesti, a kojima su učenici ionako svjedočili. Za iznijeti nekoliko aktualnih informacija o osobama koje obnašaju poslove državnih dužnosnika, suđenjima u Haagu i tome slično zaista nije potrebno pokretati cijeli mehanizam izdavanja novih udžbenika. Također, znači li to da će se 1. srpnja, kad Hrvatska uđe u EU, udžbenici iz povijesti opet morati mijenjati jer se, eto, promijenila jedna aktualna informacija?

Zbog svega ovoga, držimo da udžbenike ne bi trebalo mijenjati do isteka zakonskog roka, već obrađivanje aktualnih činjenica prepustiti učiteljima i nastavnicima. Time bi novac uštedjeli roditelji, ali i nadležno Ministarstvo koje ne bi moralo plaćati recenzentima puni honorar za kozmetički posao koji se može napraviti u nekoliko minuta.

Ako su dosadašnje greške u koracima aktualne postave u MZOS-u do sada bile iskaz nesnalaženja i nesposobnosti, ovim potezom se opasno zagazilo u područje korupcije jer se stječe dojam da je jedini razlog zbog kojeg je ovo pitanje pokrenuto isključivo kako bi neki ljudi zaradili novac, sve na teret poreznih obveznika i roditelja i bez obzira na moguća jeftinija i mnogo jednostavnija rješenja.