WIKILEAKS OTKRIVA

Korupcija drži režim Hamida Karzaija na vlasti

05.12.2010 u 17:45

Bionic
Reading

Onima kojima se dokumenti State Departmenta, a koje otkriva Wikileaks, čine 'malo zanimljivima', možda će dobro doći informacije američkih diplomata i obavještajaca u Kabulu koje su potpuno drugačijeg tona od službenog diskursa podrške afganistanskim vlastima koji se čuje na zapadu

‘Mito i korupcija su na svakom koraku’, piše tajnik američkog veleposlanstva za ekonomska pitanja u Kabulu u srpnju 2006. (telegram 71620), ‘i to pod mirnim pogledom predsjednika Hamida Karzaia, instaliranog na vlasti od kraja 2001.’

Telegrami State Departmentu govore o velikim količinama novca koji se nose s velikom lakoćom i koji prelaze iz ruke u ruke afganistanskih dužnosnika. Tako se, naprimjer, u tajnom izvještaju američkog veleposlanstva u Kabulu (telegram 230265) izvještava o činjenici da je afganistanski predsjednik Ahmed Zia Masud početkom 2009. ulovljen sa 52 milijuna dolara od strane vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata: 'Dopušteno mu je da zadrži novac bez da otkrije otkud mu i kamo ga nosi', piše u izvještaju u kojem se dodaje da se preko zračne luke u Kabulu iznose ogromne svote novca.

Karzai se pobrinuo da se sve to zataška i to je prema Transparence Internationalu i State Departmentu bilo povezano s nestankom 3,8 milijardi dolara između 2007. i 2010. (BDP Afganistana je 13,5 milijardi dolara).

Nakon nedavna potvrđivanja u Lisabonu da će se trupe NATO-a povući do kraja 2014. što se saznalo nedugo nakon što je Karzai priznao da dobiva vreće novca iz Irana, korupcija u Afganistanu postaje za saveznike toliko težak problem kao pitanje pobjede (nemoguće za sada) nad talibanima i Al Qaidom.

SAD pozorno prati pak korake Ahmeda Walia Karzaia, polubrata afganistanog predsjednika i pravoga gazde u Kandaharu, gdje moć imaju talibani, pa se telegram 228204 referira na njegove poslovne veze s talibanima, njegovu 'notornu korupciju' i o njegovu aktivnost trgovca drogama.

Nije ništa bolje ni na drugim razinama vlasti. U telegramu 241681 se izvještava o aktivnostima Jume Khana Hamarda, koji je u vrlo dobrim odnosima s pobunjenicima, koji je 'šef velikoj mreži zločinaca' i koji djeluje kao jedan od 'najvažnijih savjetnika predsjednika Karzaia'.
U telegramu 219677 zamjenik veleposlanika u Kabulu, Francis Ricciardone, izvještava Hillary Clinton o grani korupcije koja zahvaća oslobađanje opasnih delikvenata za velike novce, a iza čeka opet stoji Karzai.