relacija mostar-zagreb

Koroni unatoč, svaki tjedan putuje između dvije države: Doktor Paladino otkrio nam je kako to izgleda

10.09.2020 u 12:35

Bionic
Reading

Cijenjeni hrvatski neurokirurg Josip Paladino, koji je nakon prisilnog umirovljenja u KBC-u Rebro prije dvije godine nastavio paralelno raditi u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i Specijalnoj bolnici Radiochirurgia Zagreb, i u koronakrizi nastavio je na tjednoj bazi putovati između dvije bolnice, dva grada i dvije države. Imao je prekid od tek mjesec dana, u doba kada su granice bile zatvorene

'U Mostaru vodim kliniku, ovdje u Zagrebu neurološki program, a na oba mjesta stanje je zapravo normalno, kao i ranije, osim što se strogo poštuju sve epidemiološke mjere: postoje kriteriji za pristup pacijenata i posebne uzance za ambulantne preglede, posjeti nisu dozvoljeni, zaštitna oprema nosi se uvijek i svugdje', kaže Paladino za tportal.

'Jednaki su kriteriji, jednaki postupci i jednako ponašanje', dodaje on.

Paladino se potpuno slaže s istupom onkologa Eduarda Vrdoljaka, koji je upozorio da će zbog koronakrize sasvim sigurno porasti broj oboljelih od raka i da će se ova bolest dijagnosticirati sa zakašnjenjem, pa će prave posljedice biti vidljive za godinu ili dvije.

'To su naprosto činjenice: unatoč golemom trudu zdravstvenog sustava, proces dijagnostike i ranog prepoznavanja donekle je usporen, kao i dinamika liječenja tumorskih bolesti. Logično je za očekivati da će se s vremenskim odmakom razviti problemi jer će se tumori, koji bi mogli biti ranije otkriveni, nakon više mjeseci pojaviti kao uvećani, komplicirani i teži za terapiju. To nažalost moramo prihvatiti kao činjenicu', objašnjava Paladino.

'Koliko god se trudimo oko organizacijskih postavki, u ovom trenutku limitiraju nas činjenice koje su već poznate - epidemiološke mjere naprosto se mora poštovati, uključujući i medicinsko osoblje i pacijente, kako bi se spriječilo izvrgavanje šire populacije zarazi. Vjerojatno će se morati iznalaziti neki novi algoritmi ponašanja i postupaka i možda je o tome zasad rano govoriti, ali jedno je sigurno: prije svega treba se strogo držati epidemioloških mjera i na taj način, barem zasad, pokušati postupno povećati broj pacijenata koji prolaze ranu dijagnostiku. Ali to je odgovornost svih građana, a ne samo liječnika i medicinskog osoblja', smatra Paladino.

  • +11
Josip Paladino Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunovic / CROPIX