bandićeva ostavština

Korlaet: 'Tristo milijuna eura od euro obveznica namijenjenih za obnovu vodovodne mreže Zagreb je, nažalost, potrošio na neke druge stvari'

28.09.2021 u 19:07

Bionic
Reading

'Tristo milijuna eura obveznica koje je Grad izdao 2007. godine su potrošene na neke druge stvari', kazao je zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet

Rano jutros novo puknuće magistralnog vodovoda na Trešnjevci. Istog onog koji je i prije tri dana potopio kuće i dvorišta, dizao asfalt i ispunio podrume.

Potoci su jutros tekli hodnicima dviju škola, a s metar i pol vode u prostoriji probudili su se neki stanovnici. Gradonačelnik je ukazao na problem da su zgrade na Trešnjevci godinama bujale, ali ne i prateća infrastruktura. Pa nema ni garancija da cijevi stare više od 50 godina opet neće popustiti.

Upitan kad će Selska ulica, jedna od gradskih žila kucavica biti u cijelosti otvorena za promet kzao je da 'onaj dio koji je bio oštećen u nedjelju će biti pušten u promet do sutra navečer, a drugi dio će biti popravljen do petka navečer'.

Pojasnio je da su cijevi su iz pedesetih, odnosno šezdesetih godina.

'Potrebna je zamjena. Sve više se zgrada radi, opterećenja su veća. Zagreb ima 3500 kilomenara vodovodne mreže, cijevi se zamjenuju tempom od dva posto godišnje, oko 70 km godišnje, to očito nije dovoljno. Ali trebamo prijeći i na tzv. hidraulički sustav', poručio je zamjenik gradonačelnika.

Na pitanje hoće li doći do neke velike, strukturne promjene, kazao je da će novce za to ostvariti apliciranjem na EU fondove, po 200 milijuna za vodovod i 200 milijuna na kanalizaciju.

O izjavi šefa Vodoopskrbe i odvodnje Marina Galijota da se ovo možda dogodilo jer se Bog naljutio na nas jer smo zločesti, Korlaet kaže:

"Ne znam je li se Bog na nas naljutio, ali građani imaju pravo biti ljuti. 300 milijuna eura obveznica koje je Grad izdao 2007. godine koji su bili namjenjeni sanaciju vodovodne mreže i plinovoda su potrošeni na neke druge stvari, nažalost", rekao je na kraju.

  • +22
Puknuće cijevi Baštijanova Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL