obnova zagreba

Korlaet: Prve kuće mogli bismo imati kroz dvije ili tri godine

26.07.2021 u 17:22

Bionic
Reading

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet govorio je o obnovi Zagreba

“Možda pojedinačni slučajevi neće čekati toliko, ali obnova će sigurno trajati deset godina i više. To je dugotrajan, kompliciran i skup proces i građani moraju biti strpljivi”, rekao je Korlaet za N1.

Ističe kako prije početka same obnove postoji niz predradnji koje treba obaviti. “Imate prvo preliminarne preglede, pa detaljni pregled, pa skupljanje dokumenata, pa javnu nabavu za projektnu dokumentaciju, pa javnu nabavu za radove i to je sada za velik broj objekata napravljeno i postali smo svjedoci fizičke obnove i mislim da će to sada ići brže”, dodaje.

Rekao je kako je uklonjeno još desetak objekata otkako se pisalo o prve tri srušene kuće.

“S obiteljskim kućama je puno jednostavnija situacija, jer je vlasnička situacija jednostavnija. Upravo su složeni vlasnički odnosi ti koji usporavaju obnovu zgrada. Mora biti čista vlasnička struktura”, objašnjava.

Dodaje i kako vode evidenciju te da mobilni timovi poput njihovih nisu postojali:

“Dosad mobilnih timova nije bilo nego fiksni punktovi gdje su građani morali dolaziti. Timovi koji su bili su bili vještaci gradskog ureda koji su procjenjivali štetu, ali ovakvi nisu postojali”.

Rekao je i kako po njegovim informacijama više ne postoje kuće koje koje nitko nije obišao, a kao ih i ima, da se radi o izoliranim slučajevima.

“Sve predradnje su većinom obavljene, ali imovisnko-pravni odnosi su usko grlo i volio bih da u zakonu pokušamo tu stvar malo olabaviti. Koliko je meni poznato uskoro će početi stizati rješenja, ne samo za obiteljske kuće, nego i za zgrade. Bilo je nagoviješteno da će više desetaka višestambenih zgrada biti uključeno”, kaže.

Broj izdanih rješenja za uklanjanje kuća je s 19 porastao na 30-ak, kaže Korlaet i naglašava: “Usko grlo su imovinsko-pravni odnosi koji su složeni. Morate imati uredne vlasničke papire, dok se to ne riješi ne možete aplicirati za sredstva.

Navest ću primjer dvije zgrade, simbol neuspješne obnove u Đorđićevoj, tamo su stanari naprosto odlučili da to ne žele rušiti. Mislim da ta svetost privatnog vlasništva i taj imperativ da se to stavi ispred svega, nije dobar. Morala bi intervenirati država, a to zahtjeva izmjeni zakonskog okvira”, veli.

Prve kuće ljudi bi mogli dobiti kroz dvije ili tri godine.

“Rekao bih da projektanata ima dovoljno, a u mehanizaciji ćemo biti malo deficitarni, ali mi smo zemlja Europske unije, koja može napraviti i međunarodni poziv za izgradnju. Možemo napraviti i da se istovremeno radi pet kuća u jednoj ulici.

Na zadnjoj koodrinaciji između Ministarstva, Grada i Fonda bilo je riječi i o tome da se puštaju odluke za kuće u istoj ulici ne bi li se napravila racionalizacija, da se to ubrza”, objašnjava.

Osvrnuo se i na vlastitu izjavu da će za oštećene škole u Zagrebu trebati puno više vremena nego što je prvotno najavljivano.

“Ja bih rekao da je prethodna uprava, konkretno prethodni ustroj Gradskog ureda za obrazvovanje komunicirao stvari koje nisu realne u svrhu kampanje. Točno ste rekli 12 škola, sve one, odnosno velika većina se nalaze u zaštićenoj zoni, odnosno u povijesnoj cjelini i to su vrijedne historiscističke zgrade koje nije lako obnavljati. Zato to ide malo sporije”, kaže.

Rekao je i kako GSKG sada ima novoizabranog voditelja podružnice te da malverzacija više neće biti. Također, dodaje kako GSKG nije jedini koji može dati sredstva za obnovu zgrada.

Govorio je i o situaciji u Gradu, kaže kako “nije bajna”.

“Neće biti jednostavno vratiti kredit ni covid pozajmicu koju smo dobili od Vlade i te štetne ugovore revidirati ili raskinuti. Dajemo sve od sebe, slabo spavamo, ali radimo.

Došlo je čak 73 prijave za upravu Holdinga, to je lijepa i ohrabrujuća brojka. Radimo predselekciju, nismo dali rok za evaluaciju, ali to će biti kroz 3 tjedna do mjesec dana i vrlo brzo ćemo imati novu Upravu. Kroz nekoliko dana ide i natječaj za pet pročelnika”.