EUROPSKA DESETKA

Korak do uvođenja 'Robin Hood poreza'

23.10.2012 u 14:45

Bionic
Reading

Europska komisija podržala je planove 10 zemalja za uvođenje poreza na financijske transakcije kako bi se prikupila sredstva za rješavanje dužničke krize, javlja BBC. Europska komisija je procijenila kako bi se ovim 'Robin Hood porezom' moglo prikupiti 57 milijardi eura godišnje, ako se bude primjenjivao u cijeloj EU

Među deset europskih zemalja su Francuska, Njemačka, Italija i Španjolska.

Ovi narodi žele pogurati naprijed porez nakon što plan nije uspio dobiti potporu svih članica Europske unije.

Velika Britanija je bila posebno glasna u podizanju glasa protiv poreza, za koji smatra da bi posebno pogodio financijski centar Londona.

Ostale zemlje potpisnice su: Austrija, Belgija, Grčka, Portugal, Slovačka i Slovenija.

'Oduševljen sam što je deset država članica iskazalo spremnost za sudjelovanjem u zajedničkom porezu na financijske transakcije (FTT)', rekao je predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso

'Putem tog poreza mogu se prikupiti milijarde eura za prijeko potreban prihod za države članice u ovim teškim vremenima', dodao je Barroso.

'Riječ je o pravednosti - moramo osigurati da se troškovi krize dijele u financijskom sektoru, umjesto preko leđa običnih građana', nastavio je Barroso.

EU nije uspjela postići dogovor u lipnju svih 27 zemalja članica, ali čelnici iz Francuske, Njemačke, Italije i Španjolske dogovorili su se da je vrijeme da se poguraju planovi oko tog poreza.

Dosta je država koje su izjavile da u načelu nisu protiv ovog poreza, ali ga ne žele prihvatiti dok ne bude usvojen na međunarodnoj razini.