NARUŠAVANJE JAVNOG REDA I MIRA

Korade dobio 18 dana zatvora

Bionic
Reading

Dvadesetogodišnji Mario Korade osuđen je danas na Prekršajnom sudu u Zlataru na 18 dana zatvora zbog remećenja javnog reda i mira na osobito drzak način

Incident se dogodio 29. siječnja ove godine, ispred kafića Ekskluziv u Zlataru. Korade je deset dana zatvora dobio zbog nošenja hladnog oružja – metalne teleskopske palice dužine 55 centimetara.

Njegovi prijatelji, Nikola Pribolšan i Matija Kos su dobili nešto manje: Kos deset dana zatvora, a Pribolšan osam. Kako su sva trojica već odležala po osam dana u Remetincu nakon privođenja, Korade će u zatvor na još deset dana, a Kos dva. Palica će Koradeu biti trajno oduzeta i predana MUP-u. Trojac je dužan platiti i troškove postupka, a Pribolšan i Korade moraju izdvojiti i po 80 kuna za trošak alkotestiranja.

Sutkinja je obrazloživši presudu istaknula da, iako su oni tvrdili suprotno, iz iskaza svjedoka nedvojbeno proizlazi da su krivi, iako je sukobu pridonio i svjedok Dario Mutak koji je nastavio provocirati Kosa premda mu se on ispričao zbog psovki. Zaključila je i da je verbalni sukob nepotrebno eskalirao u naguravanje, te u konačnici u fizički obračun: Korade je udario Mutaka u glavu u nazočnosti policajca, što je ocijenila doista nevjerojatnom drskošću i suludim potezom.

Sutkinja je Koradea morala osloboditi za dio optužbe koji se odnosio na navodne prijetnje konobarici, te prijetnje da će razbiti kafić jer je ona to porekla. Olakotno je Koradeu ocijenila što je dokazano da je on ispočetka smirivao prijatelje znajući da mu ne treba nova prijava, no na koncu je 'pukao' i sudjelovao u okršaju do kraja.

Korade i Kos će se vjerojatno žaliti na presudu jer su reagirali nakon njezinog izricanja zapitavši sutkinju nije li trebalo osuditi i Mutaka, te Dragutina Voljavca s kojim su se sukobili te večeri. Korade je istaknuo da su oni u svemu aktivno sudjelovali, te da su remetili javni red i mir baš kao i on te njegovi prijatelji, no sutkinja je, rekla je, bila vezana optužnim aktom kojeg je podnijela policija.

Kako bilo, sutkinja je Kosu, kojemu je ovo treća prijava zbog remećenja javnog reda i mira, te osobito Koradeu koji ne silazi sa stranica crne kronike, dala savjet da ubuduće pripaze na svoje ponašanje, te da je 'najbolje dati petama vjetra kada vas netko provocira jer svaki se sukob može izbjeći ako to želimo'.