PRINUDNE MJERE ŠTEDNJE

Kontrolu na aerodromima MUP prepušta zaštitarima?

04.09.2012 u 09:19

Bionic
Reading

Proračunski minus od 800 milijuna kuna u naredna tri mjeseca ipak se može riješiti, tvrde izvori Jutarnjeg lista iz Vlade. Rebalansa neće biti, ali izvjesne su preraspodjele jer bi u spašavanju zacrtanog proračuna trebali sudjelovati svi resori

Planovi ušteda u ministarstvima obrane, unutarnjih poslova, obrazovanja i pravosuđa već se popunjavaju. A Ministarstvo zdravlja, na koje od 800 milijuna minusa otpada tek 7,2 milijuna, proračun nije probilo, već je u minusu za onoliko koliko je manje dobilo kod kreiranja proračuna. Dosad su uspjeli uštedjeti gotovo četiri milijuna kuna.

Materijalna prava iz kolektivnog ugovora od kojih aktualnu Vladu boli glava

Od usvajanja proračuna za ovu godinu liječnici su posljednjih osam sati dežurstva dobivali plaćeno kao prekovremene sate, odnosno, uvećano za - 50 posto! Tu je odredbu dogovorila Vlada Jadranke Kosor, ali s primjenom od proračuna za 2012! Ta suluda odredba proračun košta 200 milijuna kuna godišnje.

Najopsežniji plan onaj je MUP-a: obuhvaća sve, od beneficiranog staža do planova privatiziranja i dijelova policijskog posla, navodi Jutarnji list pozivajući se na neimenovane izvore iz Vlade.

Tako se, primjerice, ozbiljno razmišlja o tome da na aerodromima prtljagu ubuduće ne kontroliraju policajci, kojih će ionako nedostajati kad zaživi Schengen, već bi se u postupku javne nabave ti poslovi dodijelili licenciranim zaštitarskim tvrtkama koje daju najbolju ponudu.

MUP razmatra i outsourcing nepolicijskih djelatnosti, kao što su, primjerice, čišćenje i održavanje. Ministarstvo obrazovanja, doznaje se od upućenih, nije ni moglo završiti drukčije nego u minusu jer baš sve stavke u trošku zaposlenika regulirane su kolektivnim ugovorima od kojih, bez dogovora sindikatima, ne mogu odstupati. Na čak 90.000 zaposlenih to ministarstvo izdvaja 82 posto svog godišnjeg proračuna, a ministar Željko Jovanović ovih je dana ustvrdio da otpuštanja neće biti te da je, u trenutku kad su usvajali proračun, objasnio ministru Liniću i premijeru Milanoviću što znači tako veliki broj zaposlenih.

Što se tiče ušteda u ministarstvu obrane, sigurno je tek da će se kroz novu sistematizaciju smanjiti opseg zaposlenika koji imaju pravo na beneficirani radni staž. Dosad se na beneficirani staž u MORH-u godišnje trošilo 220 milijuna kuna. Kako se neslužbeno može čuti, u krpanju proračunske rupe od gotovo milijardu kuna pripomoći će sva ministarstva. Jedan od planova je dio minusa nadoknaditi izmjenama granskih kolektivnih ugovora. Plaće, navodno, nisu upitne, no mjesečna primanja državnim i javnim službenicima sigurno će pasti.

Kad je riječ o pravima iz granskih kolektivnih ugovora, razmatra se smanjenje ili ukidanje prava ukupno teških oko tri milijarde kuna, no ušteda neće biti ni približno tolika. Kako je riječ o pregovorima sa sindikatima, u Banskim dvorima kažu da bi na godišnjoj razini mogli dogovoriti do milijardu i pol kuna ušteda, odnosno 125 milijuna kuna mjesečno.