ŠTEDNJA U ZDRAVSTVU

Kontrolori od danas češljaju troškove bolnica

27.07.2009 u 08:41

Bionic
Reading

Kako bi srezao troškove bolnica, ministar Milinović od danas šalje kontrolore Ministarstva zdravstva i HZZO-a u pojačanu kontrolu troškova zdravstvenih ustanova

Financijsko povjerenstvo najprije će pročešljati velike kliničke bolničke centre Zagrebu, u Splitu, u Rijeci te Osijeku. Nakon toga na red dolaze ostale bolničke ustanove.

Inspekcija HZZO-a i do sada je redovito obavljala financijsku kontrolu poslovanja bolnica, no zbog recesije Ministar je odlučio paziti na svaku bolničku kunu te uveo stroži nadzor, piše Večernji.hr.

Tako će se posebno provesti financijska kontrola u nekoliko segmenata. Prije svega, kontrolori će provjeriti financijsku i pravnu dokumentaciju o tome jesu li po svim zakonskim regulama provedene javne nabave. Zatim, troše li bolnice namjenski novac koji im stiže od državnog zdravstvenog osiguranja. Kontrola će obuhvatiti i pitanje racionalne potrošnje lijekova i medicinskog materijala, kao i to isplaćuju li se plaće sukladno zakonu i kolektivnim ugovorima.

Napokon, vidjet će se i to jesu li bolnice svoje statute i praksu uskladile s novim zdravstvenim zakonom, prema kojemu na čelu bolnice više ne može biti ravnatelj i njegovih, primjerice, sedam pomoćnika. Ravnatelj bolnice smije imati najviše tri pomoćnika. Sve što je izvan toga inspekcija će tretirati kao nenamjensko trošenje državnoga novca te kazniti.