VAŠINGTONSKA ZRAČNA LUKA

Kontrolor leta prespavao slijetanje zrakoplova

25.03.2011 u 08:01

Bionic
Reading

Kontrolor leta u zračnoj luci Ronalda Reagana u Washingtonu u četvrtak je priznao istražiteljima da je zaspao u noćnoj smjeni pa je posada dvaju putničkih zrakoplova bila prisiljena prizemljiti letjelice na pistu bez njegove pomoći

'Kao bivši pilot, osobno sam zgranut zbog toga što taj kontrolor nije ispunio svoju obavezu da pomogne pri slijetanju tih zrakoplova', izjavio je Randy Babbitt, upravitelj Savezne zrakoplovne uprave (FAA) u priopćenju.

Babbitt, koji je suspendirao neidentificiranog veterana kontrole leta sa 20-godišnjim stažem, vodi istragu incidenta zajedno s Nacionalnim odborom za sigurnost prometa (NTSB).

Dva leta, jedan United Airlinesa i drugi American Airlinesa, sletjeli su bez incidenta u Nacionalnu zračnu luku Ronalda Reagana u srijedu rano ujutro.

Posade nisu mogle stupiti u kontakt s kontrolnim tornjem radi uputa za slijetanje, pa su kontaktirale s kontrolorima u obližnjem objektu FAA-a, koji su im dali ostale informacije.

Incident na aerodromu, na koji se slijeće uz nisko nadlijetanje Pentagona i Bijele kuće na pistu koja gotovo uranja u rijeku Potomac, razljutio je dužnosnike u Washingtonu, koji su osjetljivi na svaki propust u vođenju zrakoplovstva od terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001.

Kontrolor, koji je supervizor drugih kontrolora, rekao je istražiteljima NTSB-a da je zaspao na dužnosti na neko vrijeme. Prema NTSB-u, kontroloru je to bila četvrta noćna smjena zaredom, a u tornju je tada bio sam.