CIKLOFIL

Kontraproduktivne policijske akcije protiv biciklista

23.11.2011 u 14:00

Bionic
Reading

Iako je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić obećao legalizaciju vožnje biciklom kroz centar grada, policija i dalje provodi represivne akcije protiv biciklista

U posljednje je vrijeme u Zagrebu postalo uobičajeno da policija zaustavljabicikliste i globi ih zbog različitih i često minornih prekršaja. U Sindikatu biciklista smatraju da policijaproblem sigurnosti biciklista pokušava riješiti njihovim potpunimuklanjanjem sa zagrebačkih ulica, odnosno obeshrabrivanjem građana da uopćevoze bicikl, a sve pod izlikom brige za njihovu sigurnost kao 'najugroženijeskupine u prometu'.

Kontinuiranom represijom i kažnjavanjem 'općebezopasnih radnji' kao što su vožnja bicikla kolnikom u Jurišićevoj,pažljivo kretanje praznim pločnikom ili pak polagano pedaliranje prekozebre, policija šalje poruku da joj nije stalo ni do čije sigurnosti, negotek do ciničnog pridržavanja slova zakona i punjenja državnog proračunapreko džepa biciklista.U Sindikatu biciklista smatraju kako takvi postupci nisu fer dok ne postoji adekvatnakultura uvažavanja slabijih niti je biciklistička infrastruktura sukladnapotrebama tog oblika prometa, a policijsku akciju smatraju nepotrebnom ikontraproduktivnom.

Dokle god biciklističke staze u Zagrebu funkcionirajupo principu 'sad je vidiš, sad je ne vidiš' (umjesto da predstavljajuneprekinutu, izravnu, sigurnu, udobnu i logičnu mrežu),licemjerno je bicikliste koji se takvih staza ne drže globiti te proglašavati 'neodgovornima' i automatski ih kriviti za svaku nesreću koja im se dogodi,skrivili je oni ili ne.

'Tražimo da se ukine ovakva kratkovidna praksa kojom se destimulira korištenjebicikla, povećavaju gužve, a samim tim se povećava i mogućnost nesreća', kažeMarko Gregović, predsjednik Sindikata. Podsjetio je pritom kako je ni prije mjesec dana gradonačelnik Milan Bandić obećao da će grad, u skladu s propisima, legalizirati vožnju biciklom po nekim površinama na koridorima u pješačkoj zoni, ali uz ograničenje brzine na pet km/h.