SASTANAK U ISTANBULU

Kontaktna skupina za Libiju danas priznaje TNC

15.07.2011 u 16:07

Bionic
Reading

Međunarodna kontaktna skupina za Libiju na današnjem će sastanku u Istanbulu priznati ustaničko prijelazno nacionalno vijeće (TNC) kao legitimnog predstavnika libijskog naroda, nakon čega Moameru Gadafiju neće ostati druga mogućnost nego da odstupi s vlasti, rekao je u petak talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini

U razgovoru s novinarima na marginama sastanka u Istanbulu, Frattini je rekao da će posebni izaslanik za Libiju glavnog tajnika UN-a, Abdul Elah Al-Hatib, otići Gadafiju i prenijeti mu uvjete za odlazak s vlasti.

'Danas ćemo usuglasiti konačni dokument po kojem kontaktna skupina priznaje TNC za sugovornika koji predstavlja libijski narod. Tako da Gadafi nema druge opcije osim odlaska', rekao je Frattini.

Gadafiju će biti predstavljen politički paket koji uključuje i prestanak petomjesečnog građanskog rata u Libiji. Britanski ministar vanjskih poslova William Hague izjavio je da će u međuvremenu zapadni saveznici vojnom akcijom pojačati pritisak na Gadafija.

Kontaktna skupina za Libiju na svom četvrtom sastanku od osnutka u ožujku pokušava pronaći političko rješenje koje će Gadafija uvjeriti na odlazak s vlasti.

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu je u govoru na otvaranju sastanka izaslanstava 27 država i predstavnika međunarodnih i regionalnih organizacija upozorio da je humanitarno stanje u Libiji razlog 'ozbiljne zabrinutosti' i podržao prijedlog libijskog TNC-a da se odmrznu libijske tri milijarde dolara pod nadzorom UN-a kako bi se pomoglo civilima s obje strane sukoba.

Davutoglu je rekao da bi se novac trebao ravnomjerno podijeliti 'tijekom mjeseca ramazana Tripoliju i Bengaziju pod uvjetom da se koristi samo za humanitarnu pomoć'. On je izrazio i nadu da će se okvir političkog rješenja libijskog sukoba naći do ramazana koji počinje u kolovozu.

Davutoglu je pobunjeničko vijeće iz Bengazija nazavo legitimnim predtsvanikom libijskog naroda i rekao da ono treba voditi napore za stabilizaciju i obnovu zemlje i planirati poslijeratni oporavak.

Na sastanku u Istanbulu sudjeluju i američka državna tajnica Hillary Clinton i visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton.